Två blir en när Region Uppsala tar över

Från årsskiftet tar Region Uppsala över landsting och regionförbund. Länsborna får vänja sig vid regionfullmäktige, regionstyrelse och regionråd, men i övrigt blir det mesta sig likt.

Jenny Lundström (MP) är ordförande i Region Uppsalas nybildade utvecklingsnämnd.

Jenny Lundström (MP) är ordförande i Region Uppsalas nybildade utvecklingsnämnd.

Foto: Christine Richter

Uppsala2016-12-17 09:02

Ett av de blivande regionråden är Jenny Lundström (MP), bosatt i Tobo med tidigare erfarenhet från Tierps kommunfullmäktige men fram till årsskiftet vikarierande landstingsråd. Efter årsskiftet blir hon regionråd med ordförandeskap i en ny nämnd, regionala utvecklingsnämnden.

Jämfört med till exempel sjukhus- och vårdstyrelserna med tunga uppdrag och budgetar på drygt 6,4 respektive 2 miljarder kronor 2017, ter sig den nya nämndens budget på knappt 34 miljoner kronor blygsam. Men att fördjupa samarbeten och samverka med alla parter inom regionen är stora och viktiga uppgifter framhåller Jenny Lundström:

- Utvecklingsnämndens uppdrag är att ta ett helhetsgrepp på frågor om infrastruktur och hållbar utveckling i hela regionen.

Som miljöpartist och med en bakgrund som veterinär är det inte oväntat att hon återkommer till ”gröna näringar” när hon talar om hållbar utveckling.

– Vi har stora utmaningar framför oss, klimatförändringar är en av dem. Vi behöver forskning och innovationer inom energisektorn för uppvärmning och för transporter. Gör vi politiker det tydligt att de behövs har vi stora möjligheter att stimulera forskare och innovatörer och vi kan också på olika sätt bidra till att resultaten av deras arbete kan kommersialiseras och nå långt utanför regiongränsen, säger Jenny Lundström.

Hon betonar att utvecklingsnämndens roll är utåtriktad och att samverkan med kommuner, företag, organisationer och näringsliv är viktig:

– De nätverk och goda kontakter som har byggts upp inom Regionförbundet Uppsala län följer med till den nya nämnden och förvaltningen, och tillsammans med våra två universitet och i samverkan med även med länsstyrelsen kommer vi att arbeta för att förverkliga målen i den regionala utvecklingsstrategi, säger Jenny Lundström.

Infrastruktur är en viktig del av utvecklingen i hela regionen, och överst på prioriteringslistan ligger att få två ytterligare spår för järnvägstrafiken mellan Uppsala och Stockholm. Men Jenny Lundström glömmer inte att nämna att utveckling av Dalabanan, och också Arosstråket, en ny järnväg mellan Enköping och Uppsala finns med på listan över önskade projekt.

Den stora fördelen med att regionförbund och landsting nu går samman är enligt Jenny Lundström att det förenklar samverkan:

– Vi får mera muskler när vi är tillsammans i en organisation, och vi kan samverka i tidigare skeden när det gäller till exempel kollektivtrafik och var bostäder byggs. För utvecklingsnämnden är uppgiften att ta till vara styrkorna, samverka med länets åtta kommuner och andra parter för att behålla och vidareutveckla dem så att de kommer hela regionen till godo.

Det har varit politisk enighet om att bilda Region Uppsala, och Stefan Olsson, landstingsråd för Moderaterna, säger liksom Jenny Lundström att den stora fördelen är att man som region blir starkare och får lättare att samordna verksamheter:

– Gävleborg och Örebro har redan bildat regioner, att vi nu gör det är inget konstigt. Jag tror också att det är bra att utvecklingsfrågor kommer in i en större organisation. Regionförbundet har gjort ett bra arbete, men innan jag blev politiskt aktiv visste jag faktiskt inte att det fanns. De frågor de arbetar med blir synligare nu, säger Stefan Olsson.

En eventuell oro från kommunernas sida att deras inflytande kan komma att minska har för Moderaternas del gjort att Knivstas kommunalråd Klas Bergström (M) utsetts till ledamot i utvecklingsnämnden, och på ersättarplatser finns kommunalråd från flera kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!