Två år sedan invasionen – här får flyktingarna hjälp

Två år har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina. För volontären Anna Shamuilova, som arbetar på Refugee Support Uppsala, fortsätter jobbet som vanligt. "Vi ser fortfarande hur det kommer fler flyktingar varje månad", säger hon.

Liudmyla Gaponova flydde till Sverige från Charkiv i mars 2022.

Liudmyla Gaponova flydde till Sverige från Charkiv i mars 2022.

Foto: Alexander Ekberg

Uppsala2024-02-24 16:30

Sextio kronor om dagen. Det är vad ukrainska flyktingar har att röra sig med för att täcka alla utgifter för mat, boende och sjukvård. Refugee Support Uppsalas mål är att göra vad de kan för att lätta upp tillvaron för ukrainska flyktingar.

– I början av kriget var det mer personlig hjälp, för det var inte så många flyktingar som hunnit komma till Sverige. Nu har vi en tydligare struktur, säger Anna Shamuilova. 

Hon är född och uppvuxen i Ryssland, men flyttade till Sverige för sex år sedan för att komma närmare sin familj. Sedan ett och ett halvt år tillbaka arbetar hon ideellt för Refugee Support Uppsala.

undefined
"Jag kommer hjälpa till så länge det behövs", säger Anna Shamuilova.

Här kan flyktingar få hjälp med allt från mat och vinterkläder till stöd i kontakten med myndigheter. 

En av de som är här för att få hjälp är Liudmyla Gaponova. Hon fyller 70 år i april, och flydde till Sverige från Charkiv i början av kriget. Hennes son bor i Sverige sedan 15 år tillbaka. Tanken var aldrig att Liudmyla och hennes man skulle flytta efter, men när kriget kom kände de att de inte kunde vara kvar. 

– Det var hemskt i Charkiv, och massor av bomber, säger Liudmyla Gaponova.

undefined
Liudmyla Gaponova flydde till Sverige från Charkiv i mars 2022.

Hon säger att Charkiv var, och fortfarande är, en vacker europeisk stad. Sedan krigsstarten har stora delar av staden raserats, men Liudmylas lägenhet står fortfarande kvar. När hon pratar om hur läget är idag i sin forna hemstad spricker rösten.

– Det har blivit värre i Charkiv igen. På nyheterna visade de hur ett hus blev bombat och brann ner, med hela familjen kvar i huset, säger hon. 

Även om nyheterna hemifrån tynger Liudmyla, känner hon en stor tacksamhet gentemot Sverige. På hösten gillar hon att gå i skogen och plocka svamp. Kantareller och karljohanssvamp är favoriterna, säger hon.

Efter att ha flyttat runt på en rad olika boenden vände hon sig till Migrationsverket för stöd. Hjälpen från Migrationsverket kom också, i form av en lägenhet i Örebro. Trots att det är drygt 17 mil mellan Örebro och Uppsala har hon åkt till Refugee Support Uppsala. Dels för att få hjälp med månadens mat, dels för att umgås med sin son och sina barnbarn som bor i Uppsala. 

Liudmyla är inte heller ensam om att söka sig till hjälpcentrumet för assistans. Refugee Support Uppsala har öppet tre dagar i veckan, och efterfrågan på deras tjänster är stor.

undefined
Tre av volontärerna. Från vänster: Gallyna Pavlikha, Alexandros Toumpin och Yurii Taranushchenko.

– Förra söndagen var det 150 familjer hos oss. Vi försöker förbereda tillräckligt med matkassar för att möta behovet, men ibland tar maten slut, säger Anna Shamuilova. 

Enligt Anna är det svårt för många ukrainska flyktingar att få vardagen att gå runt. EU:s massflyktsdirektiv ger dem rätt till ekonomiskt stöd, men det rör sig inte om några större summor. Då kan en matkasse bestående av basvaror så som pasta, bönor och ris göra stor skillnad, menar Anna. 

undefined
Basvaror så som pasta och bönor görs redo för matkassarna.

– Man får komma hit en gång i månaden och hämta en matkasse. I onsdags kom en kvinna och sa att hon missade förra månaden, och då märkte hon direkt att det blev mycket svårare ekonomiskt, säger Anna Shamuilova. 

Oavsett hur länge till kriget pågår har Anna framtidsplanerna klara.

– Jag kommer hjälpa till så länge det behövs, säger hon. 

Även Liudmyla Gaponova vet vad hon hoppas på för framtiden. 

– Det viktigaste är att kriget tar slut. Jag vill åka hem med min familj.

undefined
En hälsning från Valerij Zaluzjnyj, som fram till den 8 februari i år var den ukrainska militärens överbefälhavare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!