Under 2020 har Uppsala vatten att dela ut papperspåsar och hållare till Uppsalas hushåll. Tanken är att ersätta de plastpåsar som idag används när man slänger matavfall.
Det är en miljöinsats, då plast inte är bra för miljön. Om man använder en papperspåse behöver inte lika mycket plast sorteras bort från matavfallet, säger Isidora Karydakis, projektledare för papperspåsprojektet.
Uppsalas matavfall körs idag till Uppsala vattens biogasanläggning för att omvandlas till biogas. Den används sedan bland annat som bränsle i UL:s bussar.
Blir det inte kladdigt med papperspåsar?
– Det kan bli kladdigt, men det kan det bli med plastpåsar också, säger hon.
Några tips Isidora Karydakis ger för att undvika kladd är att låta blött avfall rinna av först innan det slängs i påsen. Påsarna bör bytas ofta. Man kan ha dubbla påsar och slänga papper i påsen för att undvika fukt.
Enligt Uppsala vattens hemsida kommer detta innebära en ökad kostnad för hushållen, hur mycket är dock inte fastställt. Omställningen försväntas kosta 10 miljoner kronor och den förväntade merkostnaden är 7 miljoner kronor per år. Det är tillverkningen av påsarna, samt distributionen som kostar.
UNT testar påsen under tre dagar i ett hushåll med två personer. I påsen slängs skal från gul lök, vitlöksskal, avokadoskal, citron, lime, paprikakärnor, kaffesump och hushållspapper. Påsen höll men blev lite fuktig och möglig när det var dags att gå ut med soporna.