Tv-meteorologen från Uppsala vill ta över hela MP

Uppsalas Pär Holmgren vill bli nytt språkrör för Miljöpartiet – och samtidigt sitta kvar i Europaparlamentet. "Jag tror att jag som person har goda chanser, men jag vet inte vad partiet säger om mitt förslag på ny modell", säger han.

Sedan 2019 sitter Pär Holmgren i Europaparlamentet för Miljöpartiet. Här valkampanjar han i Uppsala.

Sedan 2019 sitter Pär Holmgren i Europaparlamentet för Miljöpartiet. Här valkampanjar han i Uppsala.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala2023-08-23 19:00

Svar just nu

De flesta känner till Pär Holmgrens historia: han är meteorologen som blev känd i tv på 1990-talet och vars engagemang för klimatet så småningom ledde till politiken. Sedan 2019 sitter han i EU-parlamentet för Miljöpartiet.

Och nu vill Pär Holmgren, som bor i både Bryssel och Uppsala, bli nytt språkrör. Han stöttar modellen med två språkrör – men med en tvist. Han föreslår nämligen att han sitter kvar i parlamentet, medan det andra språkröret har Sverige som bas.

– Vi har stora utmaningar framför oss som kräver internationell och nationell politik. Det skulle innebära hårt arbete och jag skulle behöva vara lite mer i Sverige än de senaste fyra åren. Men det går, säger Pär Holmgren.

Varför skulle det vara en fördel med ett språkrör i Bryssel?

– Nästan all lagstiftning vi har i Sverige vad gäller klimat och miljö kommer från Europa och EU-parlamentet. För att lösa klimatutmaningarna behöver vi förankra och bättre kommunicera de politiska besluten som sker på internationell nivå.

undefined
Pär Holmgren åker tåg mellan Bryssel och Uppsala.

Hur skulle du förändra Miljöpartiet som språkrör?

– För det första tror jag att jag kan nå nya väljare tack vare min långa erfarenhet och det förtroende som jag byggt upp bland många i Sverige. Sedan vill jag att vi blir bättre på att knyta ihop rättvise- och klimatfrågor, för social och ekologisk hållbarhet hänger tätt ihop. Vi måste se till att de mest utsatta regionerna i världen inte drabbas orättvis hårt av klimatförändringarna. 

Trots klimatkrisen går det väldigt dåligt för Miljöpartiet i opinionen. Varför?

– Jag tycker inte att vi har lyckats med kommunikationen utåt. Vi har fått kritik från miljörörelsen som inte tyckt att vi varit tillräckligt ambitiösa. Och det beror till stor del på att vi fått göra många kompromisser när vi varit i regeringsställning. Många har inte förstått vad som varit vår och vad som varit regeringens politik.

En del har menat att folk helt enkelt inte tror på er politik?

– Jaa ... där tror jag också att vi måste ändra berättelsen. För att nå ut bredare behöver vi tona ner den klassiska retoriken om klimatkatastrofen och bli tydligare med vår vision för hur samhället kan se ut 2030 eller 2050 och få människor att längta dit. I stället för att säga "förbjud bilismen" – lyft fram hur trevligt det blir med en gågata!

undefined
Sedan 2019 sitter Pär Holmgren i Europaparlamentet för Miljöpartiet. Här valkampanjar han i Uppsala.

Du lyfter fram social hållbarhet, men kritiker menar att er migrationspolitik inte är socialt hållbar?

– Att Sverige misslyckats med integrationen är det ju inget snack om. Det är ett typexempel på hur samhället söker lösningar först när problem uppstår. Här behövs mer resurser till bland annat skolor och fritidsaktiviteter. Men sedan tycker vi i Miljöpartiet att det är viktigt med solidaritet. På EU-nivå vill vi öppna fler lagliga vägar för flyktingar.

Vad tror du om dina chanser att väljas som språkrör på kongressen i november?

– Jag tror att jag som person har goda chanser, men jag vet inte vad partiet säger om mitt förslag på ny modell. De behöver få tid att fundera igenom för- och nackdelar, och jag vet inte hur de kommer landa där.

Till sist: hur mycket är du i Uppsala nuförtiden?

– Uppsala är min bas. Där jag har barn och barnbarn och mina åldrande föräldrar. Jag har hunnit vara ganska mycket i Uppsala nu i augusti när EU-parlamentet haft stängt. Det här är första arbetsveckan.

Ska väljas i november

I stället för en partiledare har Miljöpartiet två språkrör. Argumentet är bland annat ett jämställt ledarskap. Just nu är Märta Stenevi och Per Bolund språkrör, men i somras meddelade Bolund att han avgår.

Under partiets kongress i november ska ett nytt manligt språkrör väljas. Utöver Pär Holmgren har bland andra Daniel Halldén, Linus Lakso och Martin Marmgren anmält sin kandidatur.

Det pågår en debatt om att skrota språkrörsmodellen, kritiker menar bland annat att en partiledare ökar genomslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!