Programledaren Sofia Rågenklinkt (som du kanske känner igen från SVT:s Djursjukhuset) och fyra läkare reser landet runt och hjälper till med olika sjukdomar och åkommor. Så lyder beskrivningen av SVT:s nya program "Första hjälpen" som gör sitt sista stopp i Uppsala för inspelning under tisdag och onsdag.
Vad kommer att hända på Dragarbrunns torg?
– Läkare finns till hands vid bussen som kommer att stå parkerad där. Alla som har något typ av besvär med sin hälsa är mer än välkomna att titta förbi eller om man har några funderingar kring någon gammal krämpa eller bara är nyfiken.
Hon säger att både personer med fysiska och psykiska problem är välkomna.
– Det går bra att komma förbi för den som dras med exempelvis hosta, ryggont, sömnbesvär, ätstörningar, förkylning, födelsemärken eller panikångest. Om inte våra erfarna läkare kan hjälpa till så kommer de att rekommendera hur man ska gå vidare.
Hur skiljer sig det här programmet från andra ”Fråga doktorn”-koncept?
– Hos oss finns läkarna tillgängliga på plats för drop in och patienterna kan även föranmäla sitt intresse på SVT:s hemsida, då åker vi och besöker dem. Sedan har min hälsa även undersökts under inspelningen på olika sätt och på tisdag kommer jag att få svar på mitt dna-prov som kommer tillbaka från Storbritannien.
Sofia Rågenklint berättar att hon där bland annat kommer att få reda på vilka ärftliga sjukdomar hon riskerar att drabbas av, vilka livsmedel hon bör undvika.
– Jag kommer antagligen även få reda på hur jag kommer att dö. Lite läskigt men jag är alldeles för nyfiken för att låta bli nu när jag har fått chansen.
Programmet har tidigare besökt Visby, Ystad, Kalmar, Trosa, Mariefred, Piteå, Karlstad och Uppsala blir det sista stoppet.
– Vår rädsla innan programmet var att folk inte skulle våga sig fram och berätta om sina problem och erfarenheter, men det har de verkligen gjort.
Vad förväntar ni er att möta i Uppsala?
– Studenter i och med att var tredje student i Uppsala mår dåligt av press och stress, vilket påverkar deras psykiska hälsa negativt. Cyklister tror jag att det blir en hel del också. Det ska bli oerhört intressant och spännande att se vilka som dyker upp.
Du har tidigare jobbad med Djursjukhuset, hur skiljer sig arbetet med Första hjälpen från det?
– Det skulle väl vara att patienterna kan berätta var de har ont! Jag lär mig massor och jag tycker det är minst lika intressant som att följa veterinärerna. Men Första hjälpen kommer att vara mer fakta och lite mer underhållande tror jag, det händer lite mer kring våra läkare och patienterna.