Tusentals utan bredband

Statistiken säger att 99 procent i länet nu har tillgång till bredband. Men i själva verket saknar tusentals möjlighet att beställa. Upp till 5 000 bara i Uppsala kommun drabbas av att man delar telefonledning med grannar.

Uppsala2007-03-15 00:01
Som UNT berättade på onsdagen har 221 miljoner kronor satsats på bredbandsutbyggnaden i Uppsala län. Bara mycket små orter längst ut i nätet har blivit utan.
Men sanningen är att tusentals kunder i tätorter inte heller kan få bredband. Det är särskilt vanligt i villastadsdelar, exempelvis Norby och Sunnersta i Uppsala, att adsl-tekniken inte fungerar eftersom man delar kopparledning med grannen, så kallad bärfrekvens.
- Vi brottas lite med logiken i vårt budskap. Samtidigt som vi säger att utbyggnaden till stor del är klar, vet vi att kanske lika många till hamnar utanför om man räknar in delade ledningar, säger Göran Lundström, bredbandsprojektet i Uppsala län.

I projektets slutrapport uppskattas att 3 500-8 000 personer i länet inte kan få adsl-bredband på grund av bärfrekvens. I Uppsala kommun handlar det om 2 000-5 000. De exakta siffrorna får man inte veta då telekommunikationsmarknaden är avreglerad och skyddad från myndigheternas insyn.
- Uppsala är särskilt drabbat av bärfrekvenser, vilket inte alla insett. Problemet måste lösas på något sätt, säger Göran Lundström.
Bakgrunden är Televerkets agerande vid nybyggen, främst under 1980-talet. Antingen drog man nya ledningar till telestationen, eller så delade man på ett befintligt ledningspar. Det senare var särskilt vanligt på en expansiv ort som Uppsala med många förtätningar i bebyggelsen och avstyckning av tomter.
- Varje region i Televerket hade sin strategi och sina lokala förutsättningar. Och att ledningarna skulle användas till annat än telefoni var ju en utopi på den tiden, säger Mikael Sjöberg, försäljningsdirektör på Telia Sonera.

Han säger att han känner till situationen i Uppsala, men han vill inte göra några generella utfästelser om kommande utbyggnader.
- Vi har en stadig kontakt med kommunerna, men det är affärsmässiga relationer som jag inte kan kommentera.
Enligt uppgifter till UNT ska Telia Sonera ha lovat att bygga bort bärfrekvenserna om kostnaden understiger 20 000 kronor, men det kan inte Mikael Sjöberg bekräfta.
- Nej, vi gör en marknadsbedömning från fall till fall, har en dialog med enskilda eller grupper av kunder. Om det blir för dyrt eller om de tekniska förutsättningarna inte finns måste vi säga nej.
Ett nej är inte ett nej för all evighet, understryker han.
- Vi gör en bedömning för stunden, förutsättningarna kan ändras snabbt. Vi rekommenderar den enskilde att ha en dialog med oss och med sin kommun, säger Mikael Sjöberg.

Förre näringsministern Björn Rosengren, som sålde ut statens ägande i Telia, skrev härom veckan att han ångrade att han tillät fortsatt monopol på telenätet. Det har inneburit sämre konkurrens som i slutändan drabbat konsumenterna.
Nu försöker stat och kommuner sätta press på företaget Telia Sonera, som tar marknadshänsyn och bollar tillbaka frågan om bärfrekvenser. Uppsala- och Upplandsbor hamnar i kläm, allt kanske beroende på en snål televerksdirektör för 20 år sedan.

Fotnot: Sedan ungefär två år har Telia Sonera infört stopp för att dela på kopparledningar vid utbyggnad.


Läs mer i UNT: "Vi känner oss utanför, diskriminerade!"

UNT-fakta Bärfrekvens
Bärfrekvens innebär att det inte är tekniskt möjligt att leverera adsl till abonnenterna. I vanliga fall leds telefonlinjen genom ett kopparpar från telestationen till varje abonnent. Men vissa abonnenter har delade ledningar dragna till sina hus. En bärfrekvens är samma sak som delad ledning och innebär i förenklade ordalag att man lägger en radiofrekvens på accessnätet så att koppartråden kan användas till telefoni för flera abonnenter.

Källa: Post- och telestyrelsen (PTS)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om