En undersökning från Fackförbundet ST som UNT har tagit del av visar att arbetstillfällena på statliga arbetsplatser i Uppsala kommer att öka oerhört snabbt under de närmaste fem åren.
Den opublicerade undersökningen bygger på enkätsvar där myndigheter, universiteten och statliga bolag själva fått svara på frågor om rekryteringsbehovet. I enkäten förklarar myndigheterna behovet med generationsväxlingen, att anställda byter jobb, samt att helt nya jobb skapas som följd av nya behov och politiska beslut. Enbart generationsväxlingen omfattar 2 100 arbetstillfällen i Uppsala.
Flest jobbchanser kommer att uppstå i storstadsområden och mellanstora städer: 71 procent av arbetsgivarna inom staten vill rekrytera fler till sådana områden.
– De statliga jobben hjälper Uppsala att överbrygga krisen, genom samhällsservice och nya jobbchanser. Påbörja nödvändiga satsningar redan nu. Regeringen bör erbjuda investeringsstöd och arbetsgivarna använda verktygen i arbetsmarknadspolitiken, exempelvis nystartsjobben, säger Annette Carnhede, ordförande i Fackförbundet ST.
Samtidigt väntar stora förändringar på de statliga arbetsplatserna. 59 procent av arbetsgivarna vill förändra kompetensprofilen hos de anställda. 41 procent av arbetsgivarna vill anställa fler med högskoleexamen, 25 procent vill anställa fler med forskarutbildningen.
På Livsmedelsverket i Uppsala orsakar de stora pensionsavgångarna problem.
– Vi tappar mycket kompetens de närmaste åren. I hela landet räknar vi med att behöva anställa cirka 50 personer den närmaste fem åren bara för att ersätta dem som pensioneras. Vi är dock så lyckligt lottade att vi har otroligt många otroligt kompetenta unga människor som vill jobba här, säger Cecilia Bernström, personalchef på Livsmedelsverket.
Andra myndigheter, som till exempel Försäkringskassan, har större problem eftersom de inte upplevs som lika attraktiva arbetsgivare bland ungdomar. Många statliga arbetsgivare anser att bilden av staten som arbetsgivare måste förbättras, bland annat genom bättre arbetsvillkor för att locka ungdomar till statliga jobb.
Rapporten visar att behovet av rekrytering varierar yrkesvis. Rekryteringen av administrativ personal vill de flesta myndigheter minska kraftigt, och därför är det inte säkert att de nya jobben kommer att dyka upp inom administration. Behovet av hantverkare, arkivarier, bibliotekarier, socionomer och olika handläggande yrken är också lågt.
Ekonom är ett framtidsjobb för den som vill arbeta statligt. Rekryteringsbehovet är här mycket stort, framför allt för företagsekonomer och redovisningsekonomer.