Tusentals kan ha fel lön vid kommunen

Över 2000 anställda inom Uppsala kommun kan vara utsatta för lönediskriminering. Det visar den första heltäckande lönekartläggningen som nu är klar. De kvinnodominerande yrkena ligger i botten. Männen i topp.

Uppsala2010-02-22 10:00
Inom totalt 23 yrkesgrupper finns löneskillnader som inte kan förklaras med könsneutrala kriterier som ålder, anställningstid, utbildning etc. Totalt omfattar yrkesgrupperna 2397 personer eller nitton procent av de anställda. Exempelvis tjänar fordonsförare i genomsnitt 778 kronor mer i månaden än biblioteksassistenter och kanslister och 1340 kronor mer än en receptionist eller en telefonist. Hela 97 procent av de anställda fordonsförarna är män medan 93 procent av receptionisterna och telefonisterna och 69 procent av biblioteksassistenterna och kanslisterna är kvinnor.
- Vi har ett antal sådana här grupper som vi måste titta närmare på. Det är vad diskrimineringslagen kräver. Här finns löneskillnader som vi inte kan motivera med kriterier som är könsneutrala, säger personaldirektör Lars Sture Persson.

Kartläggningen är den första heltäckande som gjorts i Uppsala kommun. Tidigare har bara delar av kommunens arbetsplatser undersökts. Från nu ska dock kartläggningen uppdateras regelbundet. En ny ska göras redan i år där kommunen tittar djupare på de löneskillnader som upptäckts. Det innebär dock att de som känner sig diskriminerade kan få vänta i flera år på att de rättas till.
- Visar det sig att diskriminering verkligen förekommer så upprättar vi en handlingsplan som visar hur vi ska komma till rätta med dem. Sedan har vi enligt lag tre år på oss att vidta åtgärder, säger Lars Sture Persson.
Kommunal, som är störst fackförbund, har länge misstänkt att det finns en könsbaserad ojämlikhet mellan olika yrkesgrupper och ordförande Kia Solid är inte förvånad över att nästan 20 procent av arbetsstyrkan omfattas.
- Nej. Det är vad vi antagit. Men det viktiga är vad man gör år det. Jag hoppas att den här utredning ska leda till att vi får rättvisa löner inom alla yrkesgrupper, säger hon.

Kia Solid är speciellt intresserad av den grupp som domineras av undersköterskor. De är många, 761 personer, och har betydligt lägre lön än jämförbara grupper.

Vad ligger bakom löneskillnaderna?
- Man får ju en känsla av att män generellt får högre löner. Tittar man på jämförelserna så ser man att kvinnorna ligger i botten, inte omvänt. Jag misstänker att det finns en tradition att betala män mer, säger Kia Solid.
Det kan också vara så att män lyckas förhandla sig till en högre ingångslön än kvinnor när det börjar i kommunen.
- Då tar det tid att lyfta kvinnorna lönemässigt.

Hur ska löneskillnaderna utjämnas?
- Finns löneskillnader som beror på kön så måste kommunen ta konsekvenserna av det och höja lönerna speciellt för de här individerna, inte säga att vi ska ta pengar ur vår gemensamma lönepott, säger Kia Solid.

Även om det finns löneskillnader anser dock Kia Solid och Lars Sture Persson att Uppsala kommun har ett bra utgångsläge. Kartläggningen visar att det inte finns några oskäliga skillnader inom de enskilda yrkesgrupperna. I totalt 39 grupper har männen högre medellön än kvinnorna. I 23 grupper gäller det motsatta - kvinnorna tjänar i medeltal mer än männen. Det gäller lokalvårdare, park och trädgårdsarbete, flera yrken inom förskolan och vård och omsorg.
- Jag har gjort liknande kartläggningar i andra kommuner jag arbetat i och där har man fått lov att gå in med åtgärder redan efter första analysen, så Uppsala står sig bra, men kräver en djupare analys inom vissa områden, säger Lars Sture Persson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!