Tusen personer kan ha drabbats i 24Money-härvan

Upp till tusen personer kan ha satsat pengar i Uppsalabaserade finansföretaget 24Money som utreds av Ekobrottsmyndigheten. Företaget har skulder på 37 miljoner kronor till långivarna.

Foto: Mats Högberg

Uppsala2019-05-30 16:05

I fredags häktade Uppsala tingsrätt tre män som misstänks för ekonomisk brottslighet i samband med härvan kring 24Money. Något som väckt uppmärksamhet är att en av de häktade personerna är advokat.

24Money har lånat upp pengar från allmänheten med löfte om ränta på minst 6 procent, det vill säga betydligt högre än vanlig bankränta.

Sommaren 2017 gjorde polisen husrannsakan vid 24Moneys kontor på Drottninggatan i Uppsala och ett par månader senare stängdes kontoret.

Ekobrottsmyndigheten som utreder ärendet lämnar inga kommentarer. Däremot ger konkursförvaltarens rapport en inblick i vad som hänt i 24Money Spar AB.

Enligt konkursutredningen har 600 – 1000 småsparare satsat pengar i bolaget. Sommaren 2017 rörde det sig om totalt 37 miljoner kronor i insatt kapital.

En stor del av beloppet har sedan förts vidare till olika bolag med koppling till 24Money.

Trots att 24Money fick in tiotals miljoner kronor har likviditeten sällan överstigit 500 000 kronor. "Inlånade medel har utan fördröjning överförts till moderbolaget eller närstående bolag", skriver konkursförvaltaren.

Vart pengarna sedan tagit vägen framgår inte av förvaltarberättelsen.

81-årige Lars Sörensen, bosatt i Skåne, har tillsammans med sin fru satsat 300 000 kronor i 24Money. Han befarar att pengarna kan vara förlorade.

– Kanske jag kan få igen några tusen kronor, säger han.

Lars Sörensen har bildat en Facebook-grupp för sparare som kräver pengar av 24Money. Han beräknar att runt 300 personer har polisanmält bolagets ansvariga för bedrägeri.

– Folk har undrat hur man kan vara så dum att man satsar pengar i 24Money. Men det finns flera liknande bolag som fungerat problemfritt i flera år och gett spararna lika hög avkastning som 24Money utlovade, säger Lars Sörensen.

Konkursutredningen av 24Money Spar AB visar att företagets revisor hoppade av under 2017. Revisorn konstaterade att det var okänt vem som ägde verksamheten. Han ansåg att det hade förekommit "olovlig värdeöverföring" och anmälde misstankar om brott.

Oklarheterna kring 24Money är många. Bland annat har Finansinspektionen fått in en anmälan om att företaget sålts till ett bolag på den västindiska skatteparadisön Nevis men det är osäkert om uppgiften stämmer.

Sommaren 2017 utbröt en strid mellan olika falanger kring 24Money och båda sidor har anklagat varandra för oegentligheter.

Falskt underlag

24Money Spar AB försattes i konkurs i juni 2018 med ett underskott på 13 miljoner kronor. Konkursförvaltaren skriver att bouppteckningen är av så kallad nödkaraktär och att skuldbördan till långivarna är betydligt större än det angivna underskottet.

Enligt Finansinspektionen har 24Money lämnat ett falskt underlag till sin revisor samt motstridiga uppgifter om vem som äger bolaget.

Miljontals kronor har överförts till närstående bolag. Fordringar som uppstått mot dessa bolag har 24Money sedan skrivit ned med stora belopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!