Tusen nya lägenheter i vision för Gottsunda
Inom Uppsala kommun finns planer på tusen nya lägenheter i Gottsunda. Dessutom kan Gottsunda centrum komma att byggas om.Grundtanken är att motverka segregationen.
—Enligt visionen ska det bli mer av småstadskaraktär kring centrum. Det finns även funderingar på att knyta ihop gatorna i ett rutnät, uppger stadsbyggnadsdirektör Ingvar Blomster.
Gasen i botten
Han betonar att planerna än så länge bara är på idéstadiet.
—I juni beslöt projektgruppen att gå vidare med planerna. Vi försöker nu trampa gasen i botten för att komma framåt. Nästa steg blir i så fall att det tas fram ritningar som kan skickas ut på samråd.
Gottsunda har en stor andel hyresrätter vilket brukar ses som en förklaring till att området blivit så hårt segregerat. Tanken med den aktuella idéskissen är att få in fler bostadsrätter och villor för att öka den sociala stabiliteten i Gottsunda. Hur stor andelen hyresrätter kan bli i den planerade nybebyggelsen är dock ännu inte bestämt.
—Genom att få in fler bostadsrätter och egna hem skulle man öppna för en bostadskarriär i Gottsunda där det blir möjligt att flytta från hyresrätter till andra upplåtelseformer, på samma sätt som det nu är inom Stenhagen, menar Ingvar Blomster.
Förändra centrum
Om byggplanerna genomförs blir det mer folk i området och då måste även Gottsunda centrum förändras, resonerar Ove Jansson, vd för Uppsala Kommuns Fastighets AB (UKFAB), som äger centrumbyggnaden.
I augusti beslöt UKFAB:s styrelse att gå vidare med vad man kallar Vision Gottsunda Centrum 2010.
—Det handlar om planer på att bygga ut centrum med minst 2 000-3 000 kvadratmeter. Det kan bli fler butiker, vi har idéer om att utveckla teatern, biblioteket, eventuellt bygga en biosalong med mera, berättar Ove Jansson.
UKFAB undersöker också möjligheten att skapa mer ytor för idrottsanläggningar.
Även Ove Jansson framhåller att det än så länge bara rör sig om visioner.
Särskild samordnare
Byggplanerna ska kopplas ihop med de förslag som en särskild samordnare för Gottsunda håller på att arbeta fram.
Sedan ett år tillbaka har kommunen en samordnare för Gottsunda med uppdrag att utveckla området i positiv riktning.
Samordnaren Hilde Klasson, tillika ordförande i gatu- och trafiknämnden, anser att bostadssegregationen bara är en av flera faktorer som måste åtgärdas för att minska områdets utanförskap.
—Det handlar bland annat om att ge bättre stöd till föreningslivet, skolan och de som bor i området.
Hilde Klasson har under det gångna året kartlagt Gottsundas problem och möjligheter. En arbetsgrupp ska nu se vad som bör göras.
Allaktivitetshus
—Jag skulle till exempel gärna se att kommunen inrättar ett allaktivitetshus för att skapa fler mötesplatser. Något annat jag vill satsa på är föräldrautbildningar.
Hilde Klasson har sammanställt en lång lista över aktiviteter som är på gång i Gottsunda. Det rör sig om allt från kvinnocafé och familjecentral till radioprojekt och nattvandring.
—Det finns gott om goda krafter i Gottsunda som jag försöker ta tillvara och som jag framför allt hoppas kan ha nytta av varandra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!