– Jag upplever att det är mer och mer turism under sommaren i Uppsala. Det hänger delvis ihop med att Uppsala som stad växer, och utbudet därtill, men även sådant som tv-serien Vikings, gör att internationella turister hittar hit.
Det säger John Ringh som är projektledare för Destination Uppsalas besöksmottagande.
– Det finns massvis med evenemang i Stadsträdgården, uteserveringar och restauranger. Sen är de flesta som kommer hit väldigt intresserade av kultur och historia.
Ja, besöksmålen som toppar listorna är Botaniska trädgården med Linnéträdgården, Domkyrkan och Slottet. När vi kliver av tåget uppenbarar sig dock en annan Uppsala-klassiker: ett ånglok tillhörande Lennakatten har precis rullat in.
– Ibland är tågen proppfyllda, men det är också en del pendlare som kanske tycker att det är ett mysigt sätt att ta sig till jobbet sommartid, säger Lucas Orve som jobbat med museijärnvägen i 50 år.
UNT hinner dock inte lämna stan i dag, så vi tar sikte på dagens första stopp: Linnéträdgården. I krokarna kan man förstås äta en "Linné-bulle", så i väntan på att trädgården och museet ska öppna slår vi oss ned på en uteservering.
Vad det verkar är det inte en försäljningshit – utan levereras endast i storleksordningen fem stycken om dagen. Troligen är det Linné-bullens främsta karaktärsdrag som gör den svårsåld. Den är oerhört stor.
Klockan slår 11 och vi korsar gatan och kliver in i trädgården. Linnean har sedan länge blommat färdigt, men resterande trädgård står i full blom. Utanför Carl von Linnés tjänstebostad träffar vi Outi Hellström, Marie-Lousie Ljungquist Fyrst och Soile Ormiskangas från Virsbo. De är vänner sedan skolgången och gör årligen en resa tillsammans. I år gick den till Uppsala och sällskapet är nöjda med allt de hunnit med.
– Men bäst har nog trädgårdarna varit, och promenaderna längs ån. Där det finns vatten, där ska man vara, säger Outi Hellström.
På damernas inrådan går vi ner till ån och njuter en stund av porlandet.
Ett stenkast bort, på Sysslomansgatan, jobbar Love Tegebro på Restyle Second hand och Records. Där samsas både begagnade skivor och kläder. Trots att de är en liten butik upplever Love att det är många turister som hittar dit.
– Ja sommaren är vår bästa tid!
Han säger att Uppsala är en fin sommarstad och att affären ligger på ett sådant stråk där många turister promenerar. Hans bästa Uppsalatips för en turist är Konditori Fågelsången, men innan nästa kaffepaus vill vi kika in i kyrkan.
På vägen dit passar vi på att kolla läget på Fyrisbion. Under eftermiddagens skurar hade det varit en perfekt aktivitet för oss, men bion är sommarstängd så vi går vidare.
John Ringh från Destination Uppsala berättar att utöver den grupp turister i Uppsala som är intresserade av botanik och vikingar, finns det också en till stor grupp. Det är de anhöriga till studenterna som pluggar i Uppsala. Vi tittar därför till Universitetshuset. För den oinsatte är det lätt att missa hängboken som växer utanför, ett träd vars grenar hålls uppe av flera klykor.
Längre ner i backen, framför runstenen som är placerad där, står Andreas Wallin och Ebbe Wallin från Lund. De pekar oss i domkyrkans riktning, och uppmärksammar oss på alla kungar som ligger begravda där.
Vad tycker ni om Uppsala?
– Ja, staden påminner ganska mycket om Lund, en universitetsstad med många gamla byggnader, säger Andreas Wallin.
Om den ena staden skulle vara något bättre än den andra – har de inte hunnit bilda sig en uppfattning om.
I kyrkan rör sig nästan fler människor än vad vi sett på gågatorna sammantaget.
Utanför står Stephan Capata och Adrian Morar från Rumänien. De har hört att Uppsala är en känd studentstad i Sverige och ska förutom kyrkan spana in universitetsbyggnaderna i närheten. De har precis bilat ner från Åre och jämför städerna såhär:
– Åre är bara till för turister, det är så vi upplevde det. Den här staden verkar mer vara utformad för studenter, eller i varje fall för de som bor här.
En stenkast bort ligger Saluhallen, som får bli dagens lunchställe. För en vegetarian som UNT:s turistiga reporter vimlar det inte av valmöjligheter, men John Ringh, från Destination Uppsala, har uppmärksammat att fler och fler restauranger i Uppsala börjar fokusera på närproducerad och hållbar mat.
– Hållbarhet har vuxit inom turismen, att man kanske befinner sig längre på varje plats och tar tåget. Det är då också viktigt att destinationen är hållbar, något vi märker på restaurangerna, säger han.
Mätta och belåtna beger vi oss till gränderna, upp för backen till slottet.
Bara utsikten är värt ett besök, men den enorma rosa byggnaden syns nästan bättre på längre avstånd enligt oss. Här börjar det droppa från himlen, så vi väntar ut det på konsthallen, där det både finns en permanent och temporär utställning.
Eftermiddagen börjar lida mot sitt slut, så vi promenerar längs ån tillbaka till stationen där vi slår oss ned för en öl innan middagstid.
UNT:s reportrar sammanfattar dagen som omväxlande, och minns förmiddagens fika såväl som trädgårdsbesök, shopping, kultur och historia. Att benen är trötta är ett tecken på det som UNT slutligen anser varit bäst med Uppsala som turistmål: gångavståndet mellan sevärdheterna.