Tur krävs för att bli veterinär
Lotten kommer att bli mer avgörande igen för antagningen till veterinärprogrammet på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala. Samtidigt tas kvoteringen av män bort, åtminstone tillfälligt.
Men föreningen Centrum för rättvisa, som driver kvinnornas grupptalan, anser att det här strider mot likabehandlingslagen och EU:s regler mot diskriminering. Jämställdhetsombudsmannen har också i ett beslut från i somras funnit att kvinnliga sökande missgynnats på felaktiga grunder. På tisdagen tog också SLU:s styrelse bort förturen för underrepresenterat kön.
Men när domen fallit i tingsrätten kommer SLU att ta ställning till antagningsproceduren igen.
- Fälls vi så får vi permanenta det här beslutet, säger Inger Knutell, enhetschef på SLU som berett ärendet.
Många vill läsa till veterinär, men antalet platser är begränsat. Det här leder till benhård konkurrens där det krävs maxpoäng i gymnasiebetyget, eller maxpoäng från högskoleprovet för att komma in. Men inte ens då kan man känna sig säker. När det inte gått att skilja två sökande åt har lotten fällt avgörandet.
För att minska lottens roll testades i höstas ett särskilt vårdprov, som skulle särskilja sökande med samma meriter. SLU var positiva till vårdprovet, men sent i oktober bestämde Högskoleverket att försöket inte skulle fullföljas.
För att ändå minska lottens inflytande kommer hälften av platserna som tillsätts på betyg att fördelas med hjälp av resultatet från högskoleprovet som ska skilja sökande med samma betygsmeriter åt.
- Men vi vill inte tvinga någon att skriva högskoleprovet för att kunna komma in, därför gäller detta bara hälften av betygsplatserna. För den andra hälften som antas med betyg kommer lotten att användas vid samma betygspoäng, säger Inger Knutell.
SLU tycker inte att det är tillfredsställande att så mycket hänger på tur i lottningen.
- Vi ska fortsätta att titta på det här inför hösten. Vi hade räknat med att vårdprovet skulle finnas kvar, säger Inger Knutell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!