Tunnlar kan hjälpa grodor att passera vägen

På Eriksbergsvägen dör massor av grodor varje år. Nu finns ett förslag på hur grodorna ska räddas under sin vandring från Stadsskogen till Ekebydalen.

I Ekebydalen har man hittat både paddor, grodor och mindre vattensalamander.

I Ekebydalen har man hittat både paddor, grodor och mindre vattensalamander.

Foto: LENNART NYGREN / FLT-PICA

Uppsala2023-01-14 12:00

Eriksbergsvägen, som ligger mellan Ekebydalen i norr och Eriksberg i söder, är en farlig väg för grodor och paddor i området. Varje år blir många grodor överkörda av bilar under sin vandring från övervintringsplatserna i skogsdungarna söder om vägen till dammarna i Ekebydalen.

Kommunen har nu beställt en konsultrapport med förslag på åtgärder som ska minska groddöden på vägen. Den lösning som förespråkas är grodtunnlar i kombination med grodbarriärer. Det ska göra att grodorna kan ta sig oskadda mellan lekdammarna i Ekebydalen och övervintringsplatserna i skogsbacken söder om Eriksbergsvägen. Kostnaden beräknas till mellan 4 och 5 miljoner kronor.

Erik Andersson, projektledare på kommunen, säger att förslagen i rapporten nu ska utvärderas innan det tas fram ett underlag till beslut om åtgärder för grodorna i området kring Ekebydalen.

– På våren, när grodorna vaknar ur vinterdvalan, är det en distinkt tidsperiod när de flyttar. Då är det är många frivilliga som är där kvällar och nätter och flyttar grodor över vägen. Återvandringen på hösten sker under en längre period. Så den har vi inte riktigt samma koll på, säger Erik Andersson.

De engagerade personer som hjälper till att bära grodor över vägen ligger också bakom de varningsskyltar som sätts upp under grodvandringen. Men även när det sitter varningsskyltar är det svårt för bilister att undvika grodorna, vilket de många överkörda grodorna visar.

undefined
Många grodor blir överkörda i samband med vandringen mellan dammarna i Ekebydalen och övervintringsplatserna söder om Eriksbergsvägen.

Exakt hur många grodor som körs över finns det inga säkra uppgifter om, men i samband med vårvandringen 2022 uppges engagerade grodvakter ha burit hundratals grodor över vägen under en och samma kväll, enligt Erik Andersson.

I rapporten skissas även på en lösning med en barriär i kombination med grodhotell på norra sidan av vägen, så att grodorna inte ska behöva korsa vägen. Men det är en lösning som valts bort i rapporten eftersom det finns en osäkerhet om tillgången på föda och fuktiga miljöer är tillräcklig för att grodpopulationen ska klara sig i området.

Längre västerut längs Eriksbergvägen i Hammarparken finns också övervintringsplatser för grodorna. I samband med planerna på att bygga bostäder där har länsstyrelsen krävt att kommunen ordnar grodhotell och växtlighet norr om vägen som kompensation. Det arbetet har dock pausats i samband med att detaljplanen för Hammarparken har överklagats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!