December har inte bjudit på många minusgrader, än mindre snö.
– Att snön uteblir är bra för isen, men mer kyla behövs, säger Lars Hjertson, ordförande för Friluftsfrämjandet i Uppsala och med 35-års erfarenhet av att åka långfärdsskridskor.
Hur åkbara är isarna så här innan jul, i Uppland?
– Ekoln har öppet vatten, Fjällnora likaså. Även på Tämnaren ska det vara dåligt med is.
Han fortsätter:
– På Strandsjön i Järlåsa är isen 4 centimeter och det är väl tunt. Men isen på sjön Ingen, söder om Dalälven i Söderforstrakten, är tio centimeter tjock och väldigt fin.
Men han tycker ändå att ovana personer ska vänta lite med att plocka fram skrillorna.
– Isen är ändå väl tunn så jag tycker att nybörjare ska avvakta med att åka. Isarna måste få växa till sig lite. Kommer kylan kanske det går att åka i mellandagarna.
Hur tjock rekommenderar du att isen bör vara?
– 7-8 centimeter bör den vara om man är ovan.
Jonas Ettemo, från Östhammars Skrinnare, gjorde premiäråket för säsongen i helgen. Strålande sol och bitvis spegelblank is, summerar han. Tillsammans med sju andra skridskoentusiaster åkte han på sjöarna kring Österbybruk, Örbyhus och Lövstabruk. Bland annat Strömaren och Fälaren.
– Det var hur härligt som helst och isen var 6 centimeter tjock. Jag som är van har åkt när isen är 38 milimeter tjock, men det är förstås inget för nybörjaren.
Varken Jonas Ettemo eller Lars Hjertson beger sig ut ensamma på isen.
– Minst tre ska man vara. Är ni två som åker och en går igenom isen så kan det bli tungt om det bara finns en som kan hjälpa till, säger Lars Hjertson.
Vilken utrustning gäller för den som vill skrinna säkert?
– Isdubbar, isspik, livlina och torra ombyteskläder i ryggsäcken. Ryggsäcken fungerar som en flytväst om du hamnar i vattnet, säger Jonas Ettemo.
"Matsäck, glatt humör och förstås sällskap", tillägger Lars Hjertson.
Men glömmer ni inte hjälmen nu?
– Jag tycker absolut man ska ha hjälm. Har man sett hur huvudskador kan se ut så glömmer man aldrig att ta på sig den. Men tyvärr ansågs det inte kutym att ha hjälm som långfärdsskridskoåkare förut. Jag hoppas att det tänket håller på att suddas ut, säger Lars Hjertson.
Jonas Ettemo var nära att behöva använda sin säkerhetsutrustning under helgens ispremiär.
– Jag åkte på en mosse och där brukar det alltid vara lite tunnare is. Den höll inte utan jag åkte igenom och sjönk ner en bit med benen. Knäna slog i iskanten. Men det var ingen fara, jag tog mig lätt upp och hoppade på tuvor tillbaka till mitt sällskap.
De riktigt ivriga gjorde skridskopremiär redan för två veckor sedan, enligt Lars Hjertson.
– Men för tio-tolv år sedan så åkte vi redan till första advent. Men det var länge sedan nu. Klimatförändringarna ligger bakom, gissar jag.
Slutligen, vad är det som är så lockande med att ge sig ut på isen på ett par skridskor?
– Naturupplevelsen och upptäckarglädjen. Att hitta de där fina isarna, pärlorna, säger Jonas Ettemo.
Lars Hjertson håller med.
– Det är ett fantastiskt sätt att komma ut i naturen på. Farttjusningen finns där, liksom spänningen.
TV-klipp: Spegelblankt när Jonas Ettemo begav sig ut på isen i helgen.