Tungt halvår för tillväxtfonderna

Fonder i tillväxtländer har varit väldigt i ropet. Men på sluttampen har de här fonderna gått dåligt och intresset har svalnat markant. Är det dags att slänga tillväxtfonderna överbord?

Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Uppsala2011-07-17 14:02

Eftersom världsekonomin är så hårt sammanknuten sprider sig både upp- och nedgångar som en löpeld runt vårt klot. Det syns inte minst på tillväxtfondernas facit för första halvåret i år. Idel minus för avkastningen.

Varför denna stora nedgång nu? Jesper Strandberg som arbetar på sajten Placera.nu är en av landets mest erfarna fondanalytiker och fondskribenter. Han förklarar att all turbulens och oro i världsekonomin minskar riskbenägenheten hos aktieköparna. Tillväxtfonder har hög risk och nu är risk iskallt, vilket gör att de här fonderna backar extra mycket i värde.
– Ekonomin i Kina, som är en av de stora tillväxtländerna, har gått knackigt med hög inflation och räntan har höjts för att kyla av ekonomin. I USA, som är en stor motor i världsekonomin, är det också oroligt. När riskkapitalet drar öronen åt sig trycks kurserna ner. Det märks särskilt i tillväxtområdena och det här påverkar sparare i hela världen, säger Jesper Strandberg.

Av tillväxtregionerna har Östeuropa gått bäst, med ”bara” minus 3,8 procent. Sämst har Indien gått med minus 12,7 procent. Men enligt Jesper Strandberg kan man kallt räkna med att Östeuropa dippar lite till. Utvecklingen i tillväxtområdena brukar gå hand i hand. Men sedan kan det raskt vända uppåt igen. Kännetecknande för fonder som placerar i tillväxtländerna är att värdet kan svänga väldigt snabbt. Vad som händer i verkliga livet behöver heller inte vara det som styr - det är förväntningarna om framtida vinster i bolagen som investerarna lockas av.

För vem passar tillväxtfonder då? Eller är det bara att skrota dem nu när varningarna för en ny lågkonjunktur duggar tätt?
– Alla kan köpa tillväxtfonder så länge det är en liten del av sparandet och sparhorisonten är lång. Men det är svårt att säga på förhand när det är bäst att köpa. Att pricka botten och köpa då är nästan omöjligt, säger Jesper Strandberg.

Hänger vi sparare med i de här svängningarna?
– Vi är mycket mer kunniga och intresserade än för bara fem, tio år sedan. Då var det många som enbart lyssnade på bankrådgivarna som sa att det bara var att sitta still i båten i nedgången. Nu är det många fler som flyttar sina pengar till säkrare placeringar när det går ner.
– Räntefonder, som är betydligt säkrare än aktiefonder, har varit stort under den oroliga våren och försommaren. Med internet är det också lättare att köpa och sälja, du behöver inte ringa din bank varje gång, säger han.

Finns det någon nackdel med det?
– Ja, vi kanske följer strömmen mer och det kan förstora både upp- och nedgångarna på börsen och i fonderna.

FAKTA

Så här har det gått för tillväxtfonderna i år

Kina utom Japan, minus 4,7 %
BRIC (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina), minus 6,99 %
Östeuropa med Ryssland, minus 3,8 %
Ryssland, minus 3,9 %
Latinamerika, minus 8,8 %
Brasilien, minus 7,2 %
Indien, minus 12,7 %
Breda tillväxtmarknadsfonder, minus 6,2 %

Siffrorna anger avkastning till och med början av juli.


Här växer det

Vilka områden som ska betecknas som tillväxtområden bestämmer de som sätter börsindexen. För ett land är det prestigefyllt att vara en del av en tillväxtregion.

BRIC med Brasilien, Ryssland, Indien och Kina är det stora tillväxtindexet som lanserades i mitten av 2000-talet. Nu diskuteras om Sydafrika ska räknas in i BRIC.

I de nyaste tillväxtindexen som till exempel Next 11 finns många mindre länder där tillväxten kan ta fart.

TT Spektra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om