Det framkommer i länsstyrelsens yttrade över planprogrammet för Ulleråker som varit på samråd hos myndigheter och närboende. Området står inför en omfattande utbyggnad med upp till 8000 nya bostäder men ligger delvis mitt på Uppsalaåsen som utgör vattentäkt för Uppsala stad. Delar av området är mycket känsligt för föroreningar.
Både länsstyrelsen och Sveriges geologiska undersökningar, SGU, anser att grundvattnet kan förorenas om förslaget genomförs som det ser ut i dag.
SGU är mycket kritiskt och menar att riskerna är "oacceptabla", att åsen är "extremt" viktig för Uppsalas vattenförsörjning, och vill att byggplanerna bantas.
Länsstyrelsen är inte lika hård i sina formuleringar men anser att en utbyggnad av den dimension som förelås i de känsligaste områdena inte är möjlig med det förslag som presenterats.
–Vi anser att utbyggnadsplanen måste fördjupas. Vi har velat lyfta fram ett antal problem med de skyddsåtgärder som föreslås för grundvattnet och vi vill se att kommunen har ett långsiktigt tänkande kring dricksvattenfrågorna. Det är problematiskt att bygga på åsen och Uppsala är beroende av grundvattentäkten. Det finns ingen reservvattentakt i dagsläget, säger Åsa Blomster, vid länsstyrelsens samhällsutvecklingsenhet.
Länsstyrelsen anser bland annat att kommunen måste ta fram alternativa förslag till utbyggnad för att visa om det går att bygga ut i den omfattning som föreslås. Idag finns bara ett. Alternativen bör ha en mindre utbredning och ta hänsyn till riskerna och de platsspecifika värdena. Dessutom efterlyser länsstyrelsen en sammanvägd riskbedömning för hela Uppsalaåsen med syfte att bevaras åsen som vattenresurs.
Länsstyrelsen anser att de skyddsåtgärder som kommunen redovisat varken håller måttet på kort eller lång sikt. Utbygganden som ska pågå under 15 år är komplex och många olika aktörer ska vara med under lång tid. Det innebär att ansvaret för miljön kan bli otydligt. Därför vill länsstyrelsen att kommunen redovisar en konsekvensanalys med olika scenarier för hur ett stort utsläpp av kemikalier påverkar dricksvattnet på 50-100 års sikt och längre. Även hur små utsläpp under lång tid påverkar vattnet ska belysas.
Går det att skapa ett fullgott skydd och samtidigt bygga 8000 nya lägenheter?
– Det kan inte länsstyrelsens svara på. Det är upp till kommunen att visa om det går. Men det finns behov av att analysera riskerna mer. Vår uppgift är att peka på de risker som finns för grundvattnet. Det här är en stadsdel med mycket obebyggd mark och våra synpunkter ger kommunen vägledning för hur de ska gå vidare med frågorna, säger Åsa Blomster.
När det är dags att bygga kommer en ny granskning att ske av detaljplanerna för varje enskilt område. De planer som inte klarar prövningen kan överklagas till högre instans.
Som UNT tidigare berättat är också många boende kritiska till utbyggnaden. Flera bostadsrättsföreningar anser i en gemensam skrivelse att utbygganden för omfattande och kräver en bantning. De värnar även Ulleråkers natur och kulturhistoriska värden.
Men alla är inte negativa. Uppsala handelskammare anser att 8000 nya lägenheter är i underkant. Kammaren vill ha mer bostäder norr om åsen mot Fyrisån och anser att det finns tillräckligt med grönområden nära Ulleråker "varför kvalitetsaspekterna bör betonas framför den kvantitativa grönstrukturen" i området, skriver handelskammaren.