Tummen ner för rökfritt

De flesta är negativa till förslaget om ett rökförbud under arbetstid för alla kommunanställda i Uppsala. Det visar svaren från remissrundan som UNT gått igenom.

I fikarummet på fastighetskontoret i Uppsala sitter Karin Gustafsson, Maggan Pettersson, Hans-Erik Lewin och PO Larsson. Den sistnämnde är på väg ut för att röka. Han tycker förslaget om rökfri arbetstid är dåligt, men blir inte speciellt upprörd. - Man är så van att bli jagad, säger han.

I fikarummet på fastighetskontoret i Uppsala sitter Karin Gustafsson, Maggan Pettersson, Hans-Erik Lewin och PO Larsson. Den sistnämnde är på väg ut för att röka. Han tycker förslaget om rökfri arbetstid är dåligt, men blir inte speciellt upprörd. - Man är så van att bli jagad, säger han.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2009-09-03 07:00
I våras kom en motion om att införa rökfri arbetstid för alla som arbetar inom Uppsala kommun. I dag gäller reglerna bara för dem som arbetar inom vård- och bildningsverksamhet.
- Jag tycker att tiden är mogen för hela Uppsala att bli rökfri, säger Jonas Åsenius, (MP) som lagt motionen tillsammans med Niclas Malmberg, (MP).
Rökfri arbetstid innebär att de anställda inte får röka under betald arbetstid, det vill säga under pauser eller då man arbetar. Lunchen räknas på vissa arbetsplatser bort från arbetstiden om den inte betalas av arbetsgivaren.

Nämnderna i Uppsala kommun har fått sommaren på sig att uttala sig om motionen och nu har svaren kommit. Åsikterna skiljer sig mellan olika nämnder. Exempelvis är fastighetsnämnden positiv och menar att det "ligger i linje med den utveckling som pågår i samhället sett ur ett hälsoperspektiv". Men sju av tolv nämnder som yttrat sig är negativa till förslaget. En av dem är byggnadsnämnden.
- Jag blir så frustrerad när de ska införa sådana här generella förbud som inte går att följa upp. Hur har de tänkt sig det? Ska vi ha rökvakter? Jag tycker vi borde väl lägga vår tid och kraft på andra saker än att springa och kontrollera varand­ra, säger Liv Hahne, (M), ordförande i byggnadsnämnden.

Ett par av nämnderna menar att det är större chans att nå målet med en rökfri arbetsplats genom frivilliga insatser. Problemet kring att kontrollera att de anställda följer reglerna är dock den vanligaste invändningen.
Anethe Eriksson arbetar med personalfrågor inom vård och bildning som redan har infört reglerna. Hon menar att det inte är ett problem att följa upp efterlevnaden av reglerna.
- Vi har inget sådant angiveri. Tanken är att det här ska fungera som ett stöd och en positiv åtgärd som kan hjälpa rökarna att sluta. Märker vi att någon inte följer överenskommelsen får man väl ta ett samtal med den närmaste chefen. Men vi kommer inte att låta någon gå bara för att de röker, säger hon.

Fastighetskontoret i Uppsala tillhör en av de arbetsplatser inom kommunen där rökfri arbetstid inte införts ännu. Ett tiotal av de anställda sitter i fikarummet och dricker kaffe under eftermiddagsrasten. Hans-Erik Lewin tycker att förslaget om rökfri arbetstid är bra eftersom det kan leda till att fler slutar röka.
- Det är för deras eget bästa. Jag har många vänner som inte finns längre på grund av rökningen, säger han.
Kollegan Maggan Pettersson har också haft nära som gått bort i rökrelaterade sjukdomar.
- Men det är lite väl mycket hetsjakt på rökarna nu tycker jag. Förslaget handlar antagligen om att de vill spara in tiden då rökarna tar paus. Men de andra tar nog lika långa pauser så det jämnar ut sig i längden, tror hon.

Men Jonas Åsenius, som lagt motionen, poängterar att det finns många negativa effekter med rökning och att det är viktigt att arbetsgivarna sänder en signal om att de också tycker att det är ett problem. Det är en större fråga än om rökarna känner sig kränkta menar han.
- Jag anser att skadeverkningarna med att röka är så stora att den personliga integriteten får stå tillbaka lite grann. Rökarna måste ta hänsyn till att de även påverkar andra i sin omgivning, säger han.
Nu ska svaren från nämnderna sammanställas i kommunen och förhoppningen är att frågan kan tas upp i kommunfullmäktige i slutet av månaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om