Flera smittor tynger barnsjukhuset

Den senaste tiden har det varit högt tryck på barnakuten vid Akademiska sjukhuset. Föräldrar till barn med lindrigare symtom uppmanas nu att om möjligt söka vård för barnen på närakuten eller vårdcentralen i stället.

Barnaktuen har en ansträngd situation just nu och de med lägre prioritet kan få vänta länge innan de får vård.

Barnaktuen har en ansträngd situation just nu och de med lägre prioritet kan få vänta länge innan de får vård.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2025-03-06 20:00

De senast dagarna har det kommit närmare dubbelt så många sjuka barn till barnakuten som normalt. I kombination med att även en del av personalen är hemma med sjuka barn eller själva är sjuka har det lett till en ansträngd situation för barnsjukhuset.

– Avdelningschefen har gått in och jobbar på akuten för att hjälpa upp situationen. Det kan bli långa väntetider för patienter med lägre prioritet och vi uppmanar dem som inte är allvarligt sjuka att i första hand söka vård på vårdcentralen eller närakuten. Det är bra att rådgöra med 1177 innan man åker in. Men har barnen svårt att andas ska man självklart åka in till akuten, säger Erik Norrman, verksamhetschef på barnsjukhuset vid Akademiska sjukhuset.

undefined
För barn som inte är svårt sjuka är det bättre att söka vård på vårdcentralen eller närakuten för att lätta på trycket på barnsjukhuset.

Enligt Erik Norrman klarar sjukhuset av att ta hand om alla allvarligt sjuka barn. Men för dem med lägre prioritet kan det bli väntetider på cirka tre timmar.

Bakom tillströmningen av patienter ligger den topp av infektionssjukdomar som brukar komma varje vinter. Just nu är det både vinterkräksjuka (calicivirus), rs-virus och influensa i omlopp. Influensan gör inte särskilt många barn allvarligt sjuka, men för barn med underliggande sjukdomar finns en risk att bli allvarligt sjuk även i influensa.

undefined
Barnsjukhuset på Akademiska sjukhuset

Däremot är läget mer normalt för säsongen på övriga delar av sjukhuset, enligt Ulla Strömberg, chefsläkare.

Influensan har kommit något senare i år än den gjort de senaste åren.

– Det kan innebära att influensasäsongen är tillbaka i ett mönster som det var före pandemin, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare.

Hon säger dock att det är för tidigt att dra några säkra slutsatser än. Beskedet från Folkhälsomyndigheten är att den virusstam som grasserar är förhållande vis bra i den meningen att vaccinet biter bättre än det brukar. Det kan vara ett skäl till att sjukhuset än så länge inte har så särskilt många i de äldre grupperna som är inlagda med konstaterad influensa.

– Är man i riskgrupp och ännu inte har vaccinerat sig mot influensa är det dags nu. Smittan går uppåt fortfarande och toppen är inte nådd, säger Anna Gillman.

undefined
"Är man i riskgrupp och ännu inte har vaccinerat sig mot influensa är det dags nu. Smittan går uppåt fortfarande och toppen är inte nådd", säger Anna Gillman.

Covid har legat på låga nivåer under vintern, men på smittskyddsenheten i regionen vågar man inte riktigt andas ut än med tanke på hur oregelbundet smittopparna för covid har kommit tidigare.

– När det kommer ett nytt influensavirus brukar det vara dramatiska toppar i några år innan det går in i det vanliga mönstret. Men vi vet inte om vi är där än med covid, säger Anna Gillman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!