På Sunnanbo gård utanför Tierp trängs en grupp högljudda, nyfödda kultingar runt en av suggorna som ligger och vilar på halmen.
– De föddes natten till i dag, berättar Sven Erik Eriksson, när vi kliver in hos grisarna. Han har fött upp smågrisar på gården i snart tjugo år och har 160 suggor som antingen är dräktiga eller som nyligen har fått kultingar.
I december 2010 fick Sven Erik Eriksson 485 kronor per gris, men de senaste veckorna har priset rasat till 330 kronor. Totalt säljer han runt 4 300 grisar varje år och förlusten blir stor. Han planerade redan i höstas att sluta med verksamheten efter 2011. Men i och med januaris prisras är han tvungen att agera snabbt.
– Efter dioxinskandalen i Tyskland stängde ju till exempel Kina gränserna för köttet och Tyskland tvingas nu att sälja det billigt till andra länder som Sverige, och då pressas ju även priserna på svenskt kött. Det blir svårt för oss att konkurrera med de låga priserna, säger han.
Sven Erik Eriksson menar att ett av problemen är att den svenska köttindustrin till stor del går efter pris, vilket gör de svenska producenterna chanslösa. Han menar också att man i offentliga upphandlingar borde ställa krav på att grisen ska ha fötts upp efter liknande regler som svenska producenter har.
– Priserna på grisar har alltid gått upp och ner eftersom det handlar om efterfrågan och tillgång. Men de senaste åren har det nästan stått still och nu är hela branschen satt i gungning. Jag måste skicka suggor till slakt som jag inseminerade i början på januari eftersom jag tror att det kommer att vara svårt att sälja smågrisarna sedan, säger han och gestikulerar mot kultingarna.
Sven Erik Eriksson tycker att det är viktigt med ett bra djurskydd men menar att problemet är att det kostar pengar att leva upp till de krav som ställs och att bristen på ursprungsmärkning på berett kött gör det svårt för konsumenterna att göra medvetna val.
– Jag tror att vi har konsumenterna med oss, men när det gäller till exempel korv eller färdiga maträtter ges konsumenten ingen chans att välja svenskt, fortsätter han.
Att spannmålspriserna varit höga sedan i höstas, förvärrar också situationen och Sven Erik Eriksson hoppas på att ha avvecklat produktionen i slutet av sommaren.
– Jag tror att de uppfödare som kan sluta nu, gör det. Men sedan finns det ju de som har investerat många miljoner i nya anläggningar och då är det inte så mycket att göra, fortsätter han.