I hela landet rapporterar biodlare om att betydligt fler bisamhällen än vanligt gick förlorade. Nästan var fjärde bisamhälle dog, enligt en enkätundersökning Sveriges biodlares riksförbund (SBR) har gjort. Orsakerna är flera.
– Det har varit en lång vinter. Bin tål kyla relativt väl, men bina har fått sitta i kuporna länge. Det har lett till utsot, att de tömmer tarmen i kuporna, vilket gör att risken för infektioner och sjukdomar ökar. Många samhällen var också angripna av varroa. Vi får gå tillbaka till vintern 2002–2003, då vi hade förluster på 21 procent i landet, säger Preben Kristiansen, bihälsokonsulent på Sveriges biodlares riksförbund.
Varroa är ett kvalster som parasiterar på honungsbin. Parasiten är utbredd i större delen av landet, och det finns olika metoder för att bekämpa varroa men biodlaren måste göra det i tid och i tillräcklig omfattning för att det ska ha verkan. Trots att många bisamhällen dog har många biodlare försökt att bygga upp sin biodling igen. Enligt SBR fanns det i maj i år i stort sett lika många bisamhällen i landet som ett år tidigare.
– Största problemet med att många samhällen dog är den ekonomiska smällen för biodlarna. Det finns inget som tyder på att det finns färre bisamhällen i dag. Om bidöden fortsätter så orkar inte biodlarna återhämta sig, och då blir det så klart också färre bisamhällen på sikt. Men vi står inte inför en kris med brist på samhällen som det är nu, säger Preben Kristiansen.
En utbredd bidöd får ekonomiska konsekvenser, Jordbruksverket har räknat ut att den ekonomiska förlusten om 40 procent av bisamhällena försvinner blir mellan 200 och 300 miljoner kronor. I den siffran ingår även de indirekta förlusterna som drabbar lantbrukare och trädgårdsodlare genom minskad pollinering. Matias Köping är biodlare i Gävle och sitter i styrelsen för SBR. Han är deltidsbiodlare, och förlorade 30 procent av sina samhällen i vintras. Han tror att det blir mindre svensk honung ute på marknaden i år. Redan i dag är mer än hälften av all honung som säljs i Sverige importerad.
– Honungsbortfallet är betydande. När man återställer bisamhällen hinner de nya bina i regel inte producera honung den säsongen. När värmen kom på försommaren i år fick vi mycket nektar för bina att hämta, men det behövs flygbin från bisamhällena för att hämta det och många biodlare missade den perioden, säger Matias Köping.