Tuffare tag mot extraknäck i vården

Uppsala läns landsting skärper kontrollen av läkares bisysslor. All vårdpersonal ska frågas ut om extraknäck åt andra arbetsgivare.

Uppsala2004-06-08 00:00
UNT berättade i förra veckan att läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala inte längre får jobba extra åt privata Elisabethsjukhuset.
Beslutet som har tagits av sjukhusledningen är ett steg mot en hårdare attityd gentemot vårdanställda som extraknäcker åt andra arbetsgivare.
En utredning som landstingsstyrelsen ska ta ställning till i slutet av månaden innehåller nya direktiv om att Akademiska sjukhuset ska börja fråga ut personalen om eventuella bisysslor.
— Den frågan kommer att bli obligatorisk i samband med utvecklingssamtalen, säger Susanne Post—Edung, personaldirektör i landstinget.
Sjukhusdirektör Erik Hemmingsson välkomnar de nya direktiven från landstinget.
— Det bästa sättet är kanske att ställa frågan till de anställda varje år.
Landstingets skäl för att säga nej till bisysslor är om arbetet hos en annan arbetsgivare bedöms vara förtroendeskadande, konkurrerande eller hindrar den anställde från att utföra sitt ordinarie arbete.

Vanligare i Stockholm
Hur många vårdanställda som har bisysslor i landstinget är i dag okänt. Erik Hemmingsson tror att förekomsten av extraknäck är vanligare bland anställda i Stockholms läns landsting, eftersom det i Stockholm finns fler privata vårdgivare.
— Men extraknäck behöver inte förekomma bara bland läkare utan även bland sjuksköterskor, psykologer och kuratorer, säger han.
En granskning som gjordes av landstingets revisorer för två år sedan visade att landstinget har dåliga rutiner för kontroller av bisysslor bland de anställda.
Erik Hemmingsson tycker att attityden till bisysslor bland vårdanställda skiljer sig från andra yrkesgrupper i samhället.
— Det finns bland vårdanställda en kultur som säger att man har rätt att jobba var man vill. Men på de flesta andra företag förväntas man hålla sig till en arbetsgivare.
Från läkarnas fackförbund möts beskedet om nya kontrollrutiner med skepsis.
— Det låter som en hårdare attityd från arbetsgivarens sida. Jag har svårt att förstå motivet, säger Torbjörn Karlsson, läkare på Akademiska sjukhuset och ordförande i Upplands allmänna läkarförening.
— Så vitt jag känner till finns det inget fall där en läkare sysslar med bisysslor som är förtroendeskadande eller inverkar negativt på anställningen vid sjukhuset, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!