Tuffare krav vid gatuarbeten väntar

Kommunen ska bli tuffare mot de entreprenörer som gör gatuarbeten. I förlängningen hotar viten om man inte följer till exempel regler om hur skyltningen ska se ut.

Uppsala Science Park. Traditionell trottoarplacering.

Uppsala Science Park. Traditionell trottoarplacering.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2016-09-08 05:05

Ett av de absolut vanligaste felen är att de tillfälliga skyltarna ställs på trottoaren eller cykelbanan när själva gatuarbetet sker i körbanan. Det skapar problem med framkomligheten med barnvagn, lastcykel, cykelkärra och för funktionshindrade. Vägmärkena ska ställas i den körbana som berörs av arbetet.

– Bilarna ska uppleva att det är trångt så att man får ner hastigheterna. I grunden handlar det om säkerheten vid arbetsplatsen, säger Roger Lindström, enhetschef på avdelningen gata park vid stadsbyggnadsförvaltningen.

Eftersom det varit problem med att reglerna inte följs beslutade kommunfullmäktige förra hösten att kommunen ska kunna utdöma vite. Beloppen är olika höga för olika förseelser, upp till 20 000 kronor för den som gräver utan grävtillstånd eller om det är farligt för trafikanter att passera vägarbetet.

Om enstaka detaljer i skyltningen är felaktig är vitesbeloppet 3 000 kronor.

De nya reglerna började gälla den 1 januari 2016. Men än har inga viten utdömts, trots att regelbrotten är vanliga.

– Vi vill bli bättre på att kommunicera hur vi vill ha det och har uppdaterat våra grävföreskrifter under våren. Och vi har inte velat gå ut med piskan innan det är klart. Men tanken är att vi ska börja med det under hösten. Syftet är inte att få ut viten utan att skapa en bra arbetsmiljö, säger Roger Lindström.

Att vägmärkena så ofta hamnar på cykelbanorna tror han kan ha med bekvämligheten att göra.

– Det här är lite finlir att få till. Ställer man vägmärket i körbanan kan man behöva se till det flera gånger per dag om någon kör på det. Och då tar man en genväg och ställer det på trottoaren.

Vid vägarbeten ska det finnas en trafikanordningsplan som visar hur trafiken ska ledas förbi arbetet.

Reglerna för hur skyltningen vid vägarbeten ska se ut finns i Transportstyrelsens förordningar, men också i lokala föreskrifter.

Grundregeln är att varningsmärken ska sättas upp vid sidan av vägen på 1–2 meters höjd.. Här räknas också cykelbana och gångbana som väg. Vid tillfälliga vägarbeten får vägmärken placeras på vägen om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten. Särskild hänsyn ska tas till barn, äldre och funktionshindrade.

Vid vägarbeten ska det också finnas en utmärkningsansvarig som antingen ska finnas på plats vid arbetet eller vara nåbar på en fast arbetsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om