Kommunägda Uppsala Vatten börjar under tisdagen att placera ut en ny typ av soptunnor till dem som bor i villa och fritidshus. Det handlar om 30 000 hushåll som ska få två tunnor vardera. Med andra ord ska 60 000 stycken distribueras. Det hela kommer att pågå till juni.
De som bor i småhus inom kommunen har två soptunnor vid den egna bostaden. Dels en brun för komposterbart matavfall, dels en grön för brännbart. Övrigt avfall, exempelvis förpackningar av plast, glas, metall och papper har de som bor i småhus fått köra till återvinningsstationer.
Nyheten är att så gott som allt avfall ska läggas i de nya, större soptunnor som Uppsala Vatten är på gång att leverera. Även dessa båda tunnor ska stå vid den egna bostaden. De två tunnorna har fyra fack vardera och det blir alltså åtta fack där man ska lägga matavfall och brännbart plus nu även förpackningar.
– Med fyrfackskärl blir sorteringen mycket enklare och fler återvinner mer noggrant. Man slipper också att åka till återvinningsstationen, vilket sparar tid för dig och är mer schysst mot miljön, säger Emilia Engqvist, avfallsingenjör vid Uppsala Vatten.
Tanken är att folk ska sopsortera mer. I kommuner som infört modellen med sådana här så kallade fyrfackskärl har mängden förpackningar som lämnats till återvinning ökat rejält.
Ett av de åtta facken är för sådant som inte går att återvinna utan ska brännas, exempelvis blöjor, köttben och dammsugarpåsar. Men mycket av det villaägarna lägger i sina tunnor för brännbart avfall ska egentligen inte alls kastas där. Mer än hälften av det som hamnar i brännbart utgörs enligt Uppsala Vatten av förpackningar som borde lämnas för återvinning.
Felsorteringen är dålig för klimatet och genom systemet med fyrfackskärl ökar pressen på småhusägarna att sortera rätt. Bakgrunden är att merparten av villahushållens soptunnor för brännbart idag rymmer 190 liter. Men de nya fyrfackskärlen är mindre och har bara plats för 140 liter brännbart. Enligt Uppsala Vatten räcker 140 liter mer än väl för snitthushållet, under förutsättning att återvinningsbara förpackningar skiljs ut från det brännbara avfallet, även kallat restavfall.
– Att utrymmet för restavfall minskats med de nya tunnorna är ett sätt att styra hushållen så de sorterar rätt, har Uppsala Vattens avfallsingenjör Anna Hjerne tidigare sagt i UNT.
Det blir alltså mindre utrymme i soptunnorna för dem som sorterar fel och slänger sina återvinningsbara förpackningar bland det brännbara avfallet.
Innehållet i de fyra facken från varje tunna åker ner i sopbilen där det fördelas automatiskt i fyra "lådor". För att återvinningen ska fungera måste avfallet vara rätt sorterat från början så att inte olika typer av förpackningar blandas i sopbilen.
De som sorterar mycket fel riskerar att drabbas av en avgift. För personalen som tömmer kärlen räcker det med att lyfta på locket för att se om sorteringen gått rätt till. Om de i hushållet varit mycket slarviga kommer kärlen i vissa fall inte att tömmas. Hushållet får då sortera om och beställa en ny hämtning vilket kostar 300 kronor.
Notoriska felsorterare kan även få 500 kronor i straffavgift. Uppsala Vatten har försökt få till en bättre sortering genom att informera. Men eftersom det inte gett resultat har man något oftare börjat ta ut en avgift. Enligt Uppsala Vatten ska avgiften dock tas till i sista hand, när information och påpekanden inte hjälpt.