Det visar forskare vid Karolinska institutet och Regionalt cancercentrum i Uppsala i en ny studie, som publiceras i nätupplagan av facktidskriften Cancer epidemiology, biomarkers and prevention.
- Den höga dödligheten vid bröstcancer som upptäcks under eller strax efter graviditeten understryker vikten av att undvika onödig försening av diagnos och behandling i denna unga patientgrupp, säger doktoranden Anna Johansson vid Karolinska Institutet.
Studien bygger på uppgifter från olika register om drygt 15 700 kvinnor i Sverige som fick bröstcancer innan de hade fyllt 45 år. Hos 1 100 eller sju procent av dem upptäcktes cancern när de var gravida eller inom två år efter att ha fött barn. När forskarna analyserade hur det gått för kvinnorna efter att de fått sin diagnos fann de att prognosen var betydligt sämre för kvinnorna vars bröstcancer upptäcktes under eller inom två år efter graviditeten än hos övriga kvinnor.
Nära hälften, 46 procent, av kvinnorna med så kallad graviditetsrelaterad bröstcancer hade dött inom 15 år efter att de hade fått sin diagnos. Bland övriga kvinnor med bröstcancer i unga år var motsvarande siffra 34 procent. Allra sämst var prognosen för kvinnor vars bröstcancer upptäckts inom ett halvår efter att de hade fött barn. För dem var dödligheten, i synnerhet cirka två år efter diagnosen, flera gånger högre än för andra kvinnor med bröstcancer i samma åldrar. Efter tio år fanns dock ingen skillnad i överlevnad mellan grupperna.
Studien kan inte säkert besvara frågan om varför prognosen är så mycket sämre vid bröstcancer som upptäcks under eller strax efter graviditeten. Enligt forskarna tyder dock en hel del på att bröstcancer under eller i nära anslutning till graviditeten ofta upptäcks i ett senare, mer svårbehandlat skede.
- Det kan bero på att man drar sig för att göra radiologiska undersökningar och ta vävnadsprover när kvinnan väntar barn eller ammar. Dessutom förändras bröstvävnaden i samband med graviditeten på ett sätt som kan göra det svårare att upptäcka en tumör. Det är också möjligt att tillväxt av tumören underlättas av förändringar i bröstkörteln i efterförloppet av graviditet och amning, säger Anna Johansson.
Hon hoppas att studien ska bidra till att medvetenheten om bröstcancer i samband med graviditeten ökar så att kvinnor med misstänkta symtom från brösten söker hjälp tidigare och läkarna ser till att de snabbt blir utredda.
- Bröstcancer i samband med graviditeten utgör visserligen en mycket liten del av alla bröstcancerfall, men har ökat under de senaste årtiondena och förväntas öka ytterligare i takt med att kvinnor väntar med att föda barn till allt högre åldrar, säger Anna Johansson.