Tuffare arbetsmiljö för vakter på Akademiska sjukhuset

Arbetsmiljön blir allt tuffare för vakterna vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Våldsamma och knarkpåverkade personer utgör ett ständigt hot på akutmottagningen. Vakterna kräver dubbelbemanning, men landstinget säger nej.

Anders Gillberg är en av vakterna vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han berättar om en vardag där våldet alltid är närvarande.

Anders Gillberg är en av vakterna vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han berättar om en vardag där våldet alltid är närvarande.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2005-12-06 00:00
Anders Gillberg har jobbat som sjukhusvakt i åtta år. Ett självständigt och ansvarsfullt arbete.
- Det känns meningsfullt att freda ett sjukhus, säger Anders Gillberg.
Men han ger samtidigt en annan bild av vardagen i form av påtända, hotfulla och våldsamma personer som måste tas om hand. HIV-smittade som spottar honom i ansiktet, människor beväpnade med kniv eller andra farliga tillhyggen.
Ett allt hårdare samhällsklimat sätter sina spår. Från midnatt och fem sex timmar framåt är det som värst. Och det är vid den här tiden som väktaren helt saknar kolleger inom sjukhuset.

Önskar dubbelbemanning
Vid en nödsituation ska vakten i första hand begära assistans från kolleger någonstans på stan. Det kan ta upp till femton minuter innan någon av dem är på plats. En alltför lång tid, enligt Arbetsmiljöverket. I andra hand ska sjukhusvakten tillkalla polis.
Men det är inte bara vid akutmottagningen som väktaren ska finnas till hands. Vakten har sju kilometer kulvertar och tunnlar att bevaka, tusentals dörrar och fönster att inspektera. Två vakande ögon spanar över ett område stort som 80 fotbollsplaner.
Måndag till fredag, klockan 18-24 finns det alltid två vakter vid sjukhuset.
- Men det har inget med säkerhetstänk att göra. Dubbelbemanning har vi bara för att det är så många dörrar som måste låsas, säger Anders Gillberg.
Som fackordförande har han länge stridit för dubbelbemanning vid sjukhuset.
- På andra sjukhus i landet prioriteras säkerheten mycket högre. Vid Huddinge och Karolinska är det fyra vakter nattetid, Karlstads lasarett har två, berättar Anders Gillberg.

Landstinget säger nej
För en tid sedan genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion vid Akademiska sjukhusets akutmottagning och psykmottagningen vid Ulleråker.
Som UNT tidigare berättat kräver Arbetsmiljöverket en särskild lokal dit sjukhusvakten kan föra våldsamma, hotfulla och påtända personer. Något som för övrigt finns på andra större sjukhus.
- I dag ligger våldsamma och påtända sida vid sida med vanliga patienter på akutmottagningen. Det är inte acceptabelt, det handlar också om personalens och patienternas säkerhet, säger Anders Gillberg.
Sjukhusvakterna har vid flera tillfällen påtalat för landstinget att det finns ett stort behov av ett omhändertaganderum vid såväl akutmottagningen som på psykakuten vid Ulleråker.
Hittills har landstinget sagt nej.

Fotnot: Åtta av tio ordningsingripanden vid Akademiska sjukhusets akutmottagning sker under kvällen och natten. 75 procent av dessa ingripanden utförs av en ensam väktare. Under 2003 noterades 139 ingripanden vid akutmottagningen, i år rör det sig om över 200 ingripanden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!