Det är Fyrisbiografen i Uppsala som fått 393 000 kronor i kommunalt bidrag, Tierps bio och Folkets hus bio i Heby som digitaliserade tidigt.
– Jag tycke det vore önskvärt med en biograf i varje kommun. Men mindre kommuner som Knivsta, Älvkarleby och Östhammar har ofta inte råd. För att få pengar måste biografföreningarna vara väldigt aktiva, som i Stavby, säger hon.
Under 2000-talet har runt 2 000 personer sett film i Stavby bio varje år. Störts var publiktillströmningen 2005 med 2 659 betalande. 2011 kom 1 811 personer till 54 föreställningar.
De små landsortsbiograferna står inför stora problem när filmbranschen digitaliseras. Stavby bio måste investera upp till en miljon kronor för att överleva.
Den lilla biografen ligger i Stavby bygdegård öster om Uppsala. Det är nyårsdag och biografföreningens eldsjäl Håkan Odhner känner en liten oro för hur många som ska komma för att se The Stig-Helmer story. Premiären var på juldagen med två föreställningar och då var publiktrycket stort.
Stavby bio måste ha minst 25 personer per föreställning för att det ska gå ihop sig ekonomiskt, trots att 20 personer driver bion ideellt.
Men det stora problemet handlar inte om enstaka publiksiffror utan om ny teknik. Svensk filmindustri håller på att modernisera. De gamla rullarna med film ska ersättas av hårddiskar och digitala projektorer, investeringar som små biografer som Stavby får svårt att klara av.
– All ny utrustning som behövs kommer att kosta oss upp till en miljon. Vi har inte de pengarna och kan tvingas lägga ned inom ett år, säger Håkan Odhner.
I vestibulen bullar det lilla filmgänget upp med godis, chips och popkorn. Strax efter sju kommer de första biosugna, innan halv åtta är de 43 – fler än någon hoppats på.
– Att ha en bio så här är viktigt för bygden, en samlingspunkt. Det är nära, billigt. Vi kan köra ned barnen hit när det är matiné och hämta dem senare och slipper åka till stan. Det skulle vara fruktansvärt synd om bion tvingades lägga ned, säger Maria och Ulrika Jansson som åkt från Tuna för att se Stig-Helmer.
Per Westerling från Stavby hängde jämt på bion som ung. ”Den betydde mycket för oss”, säger han.
I dag är det svårare att nå den unga publiken. Konkurrensen från dvd och film via nätet är ett bekymmer för biografen. Just nu är dock Stavby bio mer i fas med utbudet än någonsin. I takt med att de stora bolagen gått över till digital film så har det uppstått ett överskott av kopior som kan distribueras till de mindre biograferna.
– Men det är bara temporärt. På sikt så försvinner den gamla filmen helt. Då måste vi ha en digital projektor för att kunna visa ny film, säger Håkan Odhner.
Allt är dock inte nattsvart för de cirka 400 bygdebiografer i landet som är i samma situation som Stavby. Anna Schönberg, biografkonsulent vid Riksföreningen Våra Gårdar som distribuerar film till bygdegårdsrörelsen tror att tre fjärdedelar klarar sig genom digitaliseringen. Resten tvingas lägga ned – de som bara visar film några gånger per år.
– De som blir kvar kommer att kunna visa dubbelt så mycket som i dag och mycket fler premiärer. De som redan har digitaliserat ökar publik och omsättning kraftigt. De gör också livesändningar och visar 3D film, säger hon.
Stavby bygdegård ligger förhållandevis bra till, tycker Anna Schönberg.
– De har ju en aktiv förening, nyligen ombyggd bygdegård med nytt kök, stor uthyrning, många som jobbar ideellt. Jag tror de kan få ihop de pengar som behövs genom att söka om bidrag från kommunen, från EU och olika fonder. Av våra 70 bilgrafer landet runt har 17 klarat det idag och tio till är på gång i år.
Håkan Odhner hoppas på en hjälpande hand från Uppsala kommun. Staby bio sak tillsammans med ytterligare ett 100-tal mindre biografer försöka göra en gemensam upphandling för att pressa priserna på den nya utrustningen.
– Den är ju dyrast när den introduceras. Men vi kan ju inte vänta på att den ska bli billigare. Slutar vi köra film så tappar vi publiken, säger han.
Tuffa tider för liten biograf
I dag finns en rad äldre biografer som drivs ideellt runt om i Uppsala län. Enligt filmkonsulent Louise Bown vid Film i Uppland så har tre klarat att få ihop pengar till digitalisering.
Stavby bio. Snart är alla på plats.
Foto: Nina Leijonhufvud
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!