Tuffa tider för arrangörer
Ekonomin för Uppsala nya konserthus kommer till stor del att hänga på intäkter från stora kommersiella arrangemang. Samtidigt verkar de arrangörer som ska ge musikhuset denna ryggrad i en bransch där de ekonomiska marginalerna är snäva och konkurrensen hård. Det har varit extra tufft denna sommar då flera stora projekt misslyckats.
Vädret har alltså bidragit till bakslagen. Men det finns också andra förklaringar:
- Det blev för många arrangemang i sommar, säger Mikael Henriksson, producent vid EMA Telstar.
Publiken har också lagt sina pengar på storheter som Metallica, Rolling Stones, George Michael och svenske popkungen Per Gessle.
- Det har blivit en överetablering. Publiken har inte råd att gå på allting. Det gör att vissa slås ut medan andra överlever, konstaterar Mikael Henriksson.
Själv känner han ingen oro för egen del, ska tilläggas. EMA Telstar är en av jättarna inom branschen, de har ett stort antal svenska stjärnor i sitt stall.
Dåliga arrangemang får betalas av de lyckade produktionerna. Det är det enkla receptet för alla kommersiella musikproducenter. Nu jagar de alla kostnader för att få lönsamhet. Ingen vill tala om kris, åtminstone inte utåt.
- Det är ingen skillnad i vår bransch än i andra, säger arrangören Leif Henriksson i Blixten & Co. Det är en tuff konkurrens inom alla områden, och marginalerna är väl små för de flesta som sysslar med affärer.
Vad handlar det om i siffror?
- Jag talar inte med media om pengar över huvud taget, det får du fråga någon annan om, svarar Leif Henriksson.
Både han och Ema Telstars Mikael Henriksson menar att utbudet på marknaden och konkurrensen ökat under senare tid.
Det tror inte Magnus Bäckström, vd för Uppsala Konsert & Kongress.
-Jag har jobbat med detta i decennier och tycker att arrangörerna alltid varit tränga och haft små marginaler.
- Ibland kan detta vara det faktiska fallet. Ibland kan det vara något man spelar upp för oss, tillägger Magnus Bäckström.
Olle Starlander som verkar vid Uppsalabaserade Starmarck Evenemang, en av många mindre arrangörer, påpekar att det också är upp till arrangörerna att vara lite mer kreativa med kringarrangemang än de varit tidigare. Man ska titta på helheten, inte bara konserten.
Starmarcks nisch är, ska kanske sägas, att paketera konserterna med annat: mat, dryck, särskilda paket för besökande företag, etc.
Och de samarbetar med de stora. När EMA släpper fram Patrik Isaksson på den nya Uppsalascenen 20 oktober och Jonas Gardell 31 oktober, finns Starmarck med i bakgrunden.
- Starmarck är en lokal arrangör, precis som Nöjet Konsert i Göteborg eller Cenneth Sangré i Värmland, säger Mikael Henriksson. De hjälper oss lokalt med allt det praktiska. Annars måste vi anställa folk som gör det här. Vårt jobb är i första hand är att ta fram kommersiella produkter.
Uppsala Konsert & Kongress tar ut betydligt högra hyra för stora salen av kommersiella arrangörer än vad prislappen blir för lokala arrangemang utan vinstintresse.
- Vi ligger högt, men inte högst, säger Magnus Bäckström. De dyraste lokalerna i landet kostar 60 000 kronor per kväll. Vi ligger på cirka 50 000 kronor.
Innan konserten ens har börjat i Uppsalas nya musikhus har notan för arrangören stigit ytterligare:
- Du ska betala hyror, lägga på annonser, lägga på personal och scenarbetare, säger Mikael Henriksson. Du är uppe på 120 000 - 125 000 kronor per föreställning i bara lokala
kostnader. Till detta ska vi lägga på våra egna kostnader. (Bl a artistgager, UNT:s anmärkning)
- Så det har blivit tuffare. Marginalerna har blivit snävare, sammanfattar Mikael Henriksson.
De nöjesarrangörer UNT talat med är dock alla nöjda med nya musikhuset, även om en del hade önskat en större konsertlokal. De tror att konserthuset kommer att lyfta Uppsala.
Och musikhusets vd Magnus Bäcklund är nöjd med bokningarna denna höst, fastän de stora konferenserna låtit vänta på sig.
- Den här hösten och nästa år är en testperiod. Efter 2008 har vi ett bättre begrepp om hur ekonomin fungerar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!