Tuffa återbetalningskrav från CSN

CSN:s låneregler är inte lika generösa som de en gång varit. Är det fortfarande självklart att ta fullt studielån? Nyexade Linnea Bremer Zerpe och Petter Bremer tipsar dig om bästa sättet att undvika en räknechock.

Foto: Ida Widberg

Uppsala2009-09-13 12:06
En gång i tiden var det absolut självklart att ta fullt studielån när man studerade. CSN hade ju så låg ränta, och man behövde inte betala tillbaka mer än fyra procent av sin inkomst. För de flesta damp det ned inbetalningskort med små summor på varje år, ända upp till mogen medelålder. Så är det inte i dag. Efter ett riksdagsbeslut 2001 får du inte studiemedel för mer än sex år, och lånet måste betalas tillbaka under en mycket kortare tid.
- Med mig var de blixtsnabba, säger Linnea Bremer Zerpe, som tog examen från logopedprogrammet i Uppsala i januari i år.

Hon började plugga innan maxgränsen på sex år infördes, och trodde inte att hennes första studietid räknades in när hon fortsatte sina sporadiska studier. Det blev diverse kurser för att få pengar när hon inte hittade något jobb, ett halvårs studieuppehåll och så till sist logopedprogrammet. Men hon trodde fel. Ett år innan hon skulle ta sin examen från programmet byttes utbetalningen mot ett inbetalningskort från CSN. För att klara sig ekonomiskt fick hon låna av föräldrarna och snylta på makens inkomst.
- Det var jobbigt. Men lite var det mitt eget fel, det var dumt att läsa för att få pengar. En av kurserna jag tog hade jag definitivt kunnat strunta i, säger hon.

Maken Petter Bremers väg har varit lite lättare. Han tog sin civilekonomexamen vid Uppsala universitet för 2,5 år sedan och fick sitt första betalningskrav först när han hade jobbat ett år. Till skillnad från Linnéa hade han inte tagit pauser i sina studier, utan hade kvar den tidsfrist på minst sex månader efter studierna som CSN ger innan lånet ska betalas tillbaka.
Nu betalar Linnea totalt 3900 kronor och Petter 2900 kronor per kvartal till CSN.
- När man har en ordentlig inkomst är det oftast inga problem att betala tillbaka. Men är man lite smart lägger man undan pengar till det varje månad. Se till att ha goda marginaler, säger Petter Bremer.
Båda är överens om att det hade varit svårt att klara sig utan lån under studietiden.
- Men det bästa är förstås att veta från början vad du vill bli, så att du inte tar studiemedel för en massa kurser som inte har med varandra att göra. Och kolla arbetsmarknaden innan du bestämmer dig för ett yrke, säger Linnéa Bremer Zerpe, som nu har fast jobb och kan skratta åt den första tunga tiden med CSN-räkningar.
FAKTA
Annuitetslån

* Lånereglerna från 2001 innebär att summan du betalar varje år baseras på hur stort ditt lån är. Du börjar betala tillbaka årsskiftet efter att du slutat studera.
* Det går att ansöka om nedsättning på årsbeloppet om du har låg inkomst
* Räntan på studielånet beslutas av regeringen den 1 januari varje år, och grundar sig på ett genomsnitt av statens upplåningskostnad de senaste tre åren.
Studielåneräntans förändring, procent:

99 4,1
00 3,2
01 3,1
02 3,0
03 3,2
04 3,1
05 2,8
06 2,3
07 2,1
08 2,1
09 2,5

Staten ligger ute med 183 miljarder kronor till 1,4 miljoner personer med studielån.

Konkreta tips till dig som just börjat studera

* Sök studiemedel via webben så får du dina pengar snabbare
* Se till att CSN alltid har rätt uppgifter om din adress och inkomst - för att slippa krångel
* Ta inte lån i onödan
* Planera dina studier
* Räkna ut ditt eget lån och få svar på frågor på www.csn.se

Källa: Susann Hallberg och Klas Elfving från CSN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om