Tuff uppgift halvera antalet sjukdagar i Uppsala län
Uppsala län kommer att få det tufft att halvera sjuktalen till 2008. Målen är speciellt högt satta här i länet och fokus riktas nu mot grupper som ungdomar och norduppländska kvinnor.
Men i Uppsala län fortsätter antalet sjukdagar att minska. Under förra månaden fick 7 384 personer i länet sjukpenning, 800 färre än i fjol eller en minskning med tio procent.
Ohälsotalet i länet låg på 37,2 dagar i juli, en minskning från 38,6 för ett år sedan. Länet ser därmed ut att nå etappmålet för 2006, 37,1 dagar, men det slutliga målet för 2008 ligger på 34,6 dagar.
—Hittills ligger vi i fas, men det blir naturligtvis svårare och svårare att få siffrorna att sjunka, säger Eva Maria Magnusson, länsdirektör för Försäkringskassan.
Hon tycker att målet att halvera sjukskrivningarna är mycket tufft satt för hela landet, och speciellt för Uppsala län.
—Man ansåg då att det generellt borde gå att komma ned till 1997 års nivå, men den var historiskt låg.
—När målen för respektive län sattes tog man hänsyn till förutsättningarna, vilken nivå man borde ha med tanke på befolkningssammansättningen. Eftersom vi låg risigt till ledde det till att vi här ska minska sjukdagarna med ungefär 55 procent.
Svårare komma längre
Lite förenklat kan man säga att Försäkringskassan kommit ned till dagens nivå på sjukskrivningarna genom att tillämpa lagen. De som inte ska vara sjukskrivna är nu till stor del borta ur systemet.
De kommande två åren på väg mot målet blir betydligt svårare och då måste man delvis jobba annorlunda.
—Vi måste börja fokusera mer på vissa grupper. Det finns fortfarande inslag som inte går att förklara med folkhälsoskäl, som sjuktalen för kvinnor i Norduppland och det stora antalet ungdomar i systemet, säger Eva Maria Magnusson.
Halvering rimlig?
Ingen vet hur lågt man egentligen kan komma med sjukskrivningarna, om en halvering verkligen är rimlig. Jakten mot de uppsatta målen får inte gå ut över de sjukskrivna, poängterar hon.
— Vi som är ansvariga måste se till att kvaliteten och rättssäkerheten bibehålls, att den som är sjuk beviljas sjukpenning. Det är inte vårt uppdrag att jaga ut folk ur systemet, säger hon.
BAKGRUND
Regeringen satte 2003 upp målet att sjukpenningdagarna ska halveras fram till 2008. För att undvika en massöverflyttning till sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare förtidspension) inrättades också det gemensamma begreppet ohälsotal.
Målet är ett riksgenomsnitt för ohälsotalet på 37, vilket betyder att medelsvensken 37 dagar om året får ersättning från Försäkringskassan, sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning eller ersättning för rehabilitering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!