Tuff miljöprövning väntar Ärna flygplats
Positivt för jobb och utveckling, anser kommun och landsting. Negativt för miljön och närboende, anser de övriga. Ett 60-tal remissvar om en civilflygplats på Ärna norr om Uppsala har kommit in till länsstyrelsen. Miljöprövningen sker i höst.
- Nej, vi vägrar i princip ingen ett tillstånd. Men det händer att vi sätter så tuffa villkor för verksamheten att utövaren väljer att avstå, säger Roger Gustafsson, chefsjurist på länsstyrelsen och delegationens ordförande.
Försvaret vill, som UNT tidigare berättat, sluta flyga på Ärna.
Men så länge det finns någon militär verksamhet kvar är det formellt Försvarsmakten som sköter ansökningar och utövar tillsyn på Ärna genom sin myndighet Generalläkaren. Att försvaret är inblandat betyder en något annorlunda miljöprövning än för en helt civil verksamhet.
- Försvaret har något av en gräddfil då vi och regeringen är de enda instanserna. Miljödomstolarna är inte inblandade vilket betyder att färre kommer till tals i processen, säger Roger Gustafsson.
Han försäkrar dock att miljöprövningen blir lika tuff som i någon domstol.
Majoriteten i såväl Uppsala kommun som landstinget trycker i sina remissvar på nyttan av en civilflygplats på Ärna. Det handlar om 1 500 jobb och om behoven av transporter för Akademiska sjukhuset. Detta kommer dock inte miljöprövningsdelegationen att ta hänsyn till.
- Vi prövar inte nyttan, bara miljöpåverkan i sak. Bullerpåverkan och utsläpp i Fyrisån är sådant som kommer att vara av intresse för oss, säger Roger Gustafsson.
Detta är också vad de flesta remissinstanser riktar in sig på. Uppsala kommunfullmäktige konstaterar att 700 personer skulle utsättas för bullerstörningar med den nya flygplatsen. Framtida utbyggnader skulle också hindras, till exempel i Storvreta och Vänge. Miljö- och hälsoskyddsnämnden skriver att flygtiderna måste begränsas till dagtid och tidig kväll.
Enligt Socialstyrelsen är störd nattsömn ett allvarligt folkhälsoproblem. Flygning enstaka nätter kan accepteras, men så mycket som 150 nätter per år, som i Försvarsmaktens ansökan, är inte acceptabelt.
Ett annat bekymmer gäller utsläppen från flygplatsen. Medlet Urea, som används för halkbekämpning av landningsbanor och avisning av plan, kan påverka omgivande mark och vattendrag. Detta behöver undersökas mera, anser bland andra Fyrisåns vattenförbund.
Klimax Uppsala och Klimataktion ser en nya flygplats i ett globalt perspektiv och anser att den rimmar illa med Uppsala kommuns klimatmål.
De många privatpersoner som svarat länsstyrelsen, ofta närboende eller odlare, är mer direkta i sin kritik: "Feltänkt från början" och "helt sjukt" är några av omdömena.
- Vi lyssnar på alla och kommer att pröva tillståndet noga i sak. Det kommer att bli tuffa villkor för att få flyga så nära tätort och alldeles intill Fyrisån, säger Roger Gustafsson.
FAKTA
Det händer nu
I september planerar länsstyrelsen ett offentligt sammanträde om civilflyget på Ärna. Någon månad senare fattar miljöprövningsdelegationen, är en fristående enhet inom länsstyrelsen, beslutet. Detta kan överklagas till regeringen.
Det händer nu
I september planerar länsstyrelsen ett offentligt sammanträde om civilflyget på Ärna. Någon månad senare fattar miljöprövningsdelegationen, är en fristående enhet inom länsstyrelsen, beslutet. Detta kan överklagas till regeringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!