Tuff kritik mot förändrad psykvård: "Förd bakom ljuset"

Region Uppsala vill slå ihop psykologresurser som jobbar med psykisk ohälsa bland unga. Men vårdpersonal inom barn- och ungdomspsykatrin riktar nu stark kritik mot förändringarna.

Förändringar som regionen vill införa inom de verksamheter som jobbar med psykisk ohälsa bland unga har fått stark kritik från medarbetarna. Regionråd Vivianne Macdisi (S) tycker kritiken är väldigt allvarlig.

Förändringar som regionen vill införa inom de verksamheter som jobbar med psykisk ohälsa bland unga har fått stark kritik från medarbetarna. Regionråd Vivianne Macdisi (S) tycker kritiken är väldigt allvarlig.

Foto: Montage/UNT arkiv

Uppsala2020-07-22 05:00

Sedan drygt ett år tillbaka har Region Uppsalas politiker arbetat med förändringar som ska ske inom vården som jobbar med barn och ungas psykiska ohälsa. Arbetet är en del i ett större förändringsarbete som regionen jobbar med, som kallas Effektiv och nära vård 2030 och projektet Köfri vård 2020.

I arbetet har man bland annat kommit fram till att man vill öka samarbetet mellan mottagningarna genom att slå ihop psykologresurserna på Barnspecialistmottagningen, Ungdomspsykiatriska mottagningen Spången och Ungdomsmottagningarna. Men psykologer, kuratorer och sjuksköterskor riktar stark kritik mot processen. 

I en skrivelse undertecknad av sammanlagt 23 vårdanställda uttrycker man oro på flera punkter, bland annat menar de att om inte experterna på de berörda mottagningarna får vara med i arbetet med omorganiseringen så "kommer det ofelbart att leda till försämringar i jämlik vård, tillgänglighet, patientsäkerhet och effektivitet". 

Skrivelsen skickades till de förtroendevalda i Region Uppsala, bland annat till regionrådet Vivianne Macdisi (S), som sitter i opposition. Hon berättar att hon chockerades av det som kom fram i brevet.

– Man har totalt kört över personalen i de här frågorna, vilket gör mig väldigt förvånad eftersom jag har frågat kring detta under hela arbetsprocessen. Jag har fått svaret att personalen är helt med på noterna, men jag har blivit förd bakom ljuset inser jag nu, säger Vivianne Macdisi.

När mejlet kom i juni försökte hon få till ett extrainsatt möte med de övriga partierna.

– Mottagningarna som arbetar med barn och ungas psykiska ohälsa är så pass sköra, viktiga verksamheter och kritiken är väldigt allvarlig, så jag ville att vi skulle gå genom skrivelsen innan semestertiderna. Personalen skulle inte behöva vänta på ett svar förrän i höst, men från majoriteten fick jag ett nej till extrainsatt möte.

Personalen vittnar även om en resursbrist inom verksamheterna och de menar att underlaget som tagits fram för beslutsfattarna är ”ytlig och missvisande”. De tycker att de anställda har blivit förbisedda: ”Försök från oss professionella att bidra med erfarenhet och kunskap har blockerats”.

– Vad ger det för signal till medarbetare från arbetsgivarens sida? Jag är extremt kritisk till att personalens synpunkter inte fått komma fram, säger Vivianne Macdisi. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!