Tuff konkurrens väntar årets studentkull

På fredag tar cirka 3  500 ungdomar studenten i Uppsala under festliga former. Men efter firandet väntar en tuff arbetsmarknad och hårdare konkurrens om utbildningsplatserna på universitetet.

Snart lämnar de gymnasiet och går ut i en framtid där mycket ännu är osäkert. Men på tisdagskvällen var det fest och studentskiva, på temat Tusen och en natt, för (från vänster) Christian Bodin, Elin Englund och Astrid Erwall.

Snart lämnar de gymnasiet och går ut i en framtid där mycket ännu är osäkert. Men på tisdagskvällen var det fest och studentskiva, på temat Tusen och en natt, för (från vänster) Christian Bodin, Elin Englund och Astrid Erwall.

Foto: Emma Eriksson

Uppsala2010-06-02 07:00

Efter tolv år i skolan är det många nybakade studenter som ser fram emot friheten, att få slappa, umgås med vänner och kanske resa. När man så småningom vill eller måste göra något annat står ofta valet mellan att jobba eller studera vidare.
Men i de tuffa tider som råder är det inte helt lätt att hitta jobb för den som enbart har en gymnasieutbildning. I april var ungdomsarbetslösheten i Sverige 30,1 procent, enligt Statistiska centralbyrån. SCB använder en vidare definition, som också inkluderar de som studerar på heltid men skulle vilja arbeta.

Motsvarande statistik på lokal nivå finns inte. Men 6,5 procent av de mellan 18 och 24 år i Uppsala län är inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Samtidigt är det fler unga som aldrig fått något fäste på arbetsmarknaden överhuvudtaget och därför inte är berättigade till a-kassa, utan måste söka socialbidrag. I april hade 486 stycken av personer mellan 18 och 24 år i Uppsala socialbidrag. Det är 125 fler än för två år sedan.
Vill man arbeta direkt efter gymnasiet är det främst inom handel och restaurang som jobben finns. Där krävs ingen högre utbildning och personalomsättningen är hög, säger Jim Enström som är utredare på Arbetsförmedlingen.
– Chanserna är rätt goda att få jobb inom handel och restaurang om man är glad, trevlig och positiv.
Ändå rekommenderar han de som vill ha ett utvecklande arbete att studera vidare:
– Tar man studenten på fredag och vill ha så bra framtidsutsikter som möjligt är det glasklart att man ska välja vidare studier. Det säkraste stalltipset för att få jobb i Uppsala är att plugga till förskollärare, där är det stor brist. Men det är också brist på till exempel tandhygienister, byggingenjörer och programmerare, säger han.

Men att komma in på högskolan är inte heller helt enkelt. Eftersom stora årskullar har lämnat gymnasiet de senaste åren och konjunkturläget är sämre söker sig fler till högre studier. Och då ökar konkurrensen om platserna.
– Antalet sökande i höst är rekordhögt. Jämfört med 2009 är det fyra procent fler som har sökt. Och det är fler yngre som söker, säger Magnus Johansson på Verket för högskoleservice.
Till Uppsala universitet är söktrycket ännu hårdare. 9,5 procent fler vill börja plugga här i höst än i fjol, berättar Katarina Forssner på universitetets antagningsenhet.
– Och när fler söker kan det bli svårare att komma in, för antalet platser ökar inte.
För den som varken vill plugga eller jobba efter studenten är tanken på att resa ofta lockande. Att kombinera resandet med att jobba säsong, vara au pair eller arbeta ideellt kan vara en utmärkt merit för framtiden, säger Jim Enström på Arbetsförmedlingen.
– Det är alltid bra med olika erfarenheter som sticker ut när ens CV ligger hos en arbetsgivare. Det kan vara helt nödvändigt om det är många som söker ett jobb.

Men att bara resa omkring är inget som imponerar på en arbetsgivare, enligt Jim Enström.
– Nej, det är så pass vanligt. Men det är å andra sidan en erfarenhet man växer av som människa, och livet handlar ju inte bara om arbete.

Kostsamt att fira studenten

I år går cirka 110 000 elever ut gymnasiet i Sverige. För många kan tiden kring studenten bli en kostsam historia. Både för studenterna själva och deras familjer.

Enligt branschorganisationen Svensk Handel omsätter en elev som tar studenten i genomsnitt 15 500 kronor. Då är bland annat kostnader för studentkläder, blommor, mössa, studentskivor, mottagning, transport och presenter inräknade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om