Tuff behandling i en känslig ålder

Just nu går 17 tonåringar i Uppsala län igenom korsettbehandling för att de har skolios. Den vita korsetten i hårdplast ska sitta hårt spänd runt överkroppen 23 timmar om dygnet i tre-fyra års tid.

Uppsala2009-05-27 08:00
Av de barn som föds i Sverige varje år drabbas 3 på 1000 av skolios som kräver behandling. I Uppsala län behandlas just nu 17 patienter för skolios. 16 av dem är tjejer.
- De flesta skolioser debuterar strax innan tonåren. Men det är fortfarande mycket vi inte vet. Varför vissa drabbas, varför det mest är tjejer eller varför kröken i stort sett alltid går åt höger i bröstryggen, till exempel, säger Einar Hellquist, överläkare på barnortopeden på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Två procent av befolkningen har en krök på ryggraden som är tio grader eller mer.

- Alla elever undersöks med en skoliometer, som fungerar ungefär som ett vattenpass, i årskurs 4 och 7. Om kröken mäter åtta-nio grader skickas en remiss till röntgen, men vi behandlar först om den blir över 30 grader, säger Einar Hellquist.
Korsetten gör inte ryggen rakare, men den hindrar kröken från att förvärras. Om man börjar med en krök på 30 grader brukar man efter en lyckad behandling, när patienten har vuxit klart, stå kvar på 30 grader.

- Bostonkorsett är den vanligaste metoden. Det är sällan tonårsskolioserna är så allvarliga att man behöver operera. Om kröken närmar sig 50 grader kan det bli aktuellt, men man ska inte operera unga patienter eftersom det stoppar tillväxten.
Einar Hellquist sticker inte under stol med att korsettbehandlingen de unga patienterna måste gå igenom är en av de tuffaste behandlingar som finns.
- De som orkar ha på sig korsetten i princip dygnet runt i flera års tid, dessutom under en känslig period i livet, är så otroligt duktiga. Många säger att de hellre tar en operation, men det är ett stort kirurgiskt ingrepp. Och det är inte kul att vara stelopererad heller.
När patienten har fått sin korsett går man på regelbundna kontroller och röntgas två gånger om året för att se hur skoliosen svarar på behandlingen.

- Målet är inte att få en rak rygg, utan att kröken inte ska bli värre. Ibland blir den rakare också, men det får man se som en bonus, säger Einar Hellquist.
I ungefär 85-90 procent av fallen lyckas man genom korsettbehandlingen stoppa skoliosen. Annars går patienten vidare till operation.



Vad är skolios?

Skolios är en ryggradskrökning i sidled. Det är vanligen två krökar och ser ut som ett bakvänt s.
Ungefär 75 procent av dem som drabbas av skolios är av okänd anledning flickor. Skoliosen bryter oftast ut när de är mellan 10 och 13 år.

Korsettbehandling blir aktuell om kröken är minst 25 grader hos en person som har minst ett år kvar att växa. Om kröken är större än 50-60 grader behöver hela eller delar av ryggraden stelopereras.

Bostonkorsett är den vanligaste behandlingsformen. Det är ett relativt tjockt skal av vit hårdplast som omsluter överkroppen, från höfterna till armhålorna. Korsetten spänns hårt och det tryck som uppstår "låser" ryggen i en så rak position som möjligt.

Behandlingen pågår tills man har vuxit färdigt och under den tiden bär man korsetten 23 timmar om dygnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om