Tuff arbetsmiljö för statsanställda

60 procent av de statligt anställda i Uppsala län anser sig ha för mycket att göra och 54 procent arbetar varje vecka mer än sin ordinarie arbetstid. Det visar ST:s undersökning bland 390 statsanställda i länet.

Uppsala2010-08-26 13:04

Fackförbundet ST:s arbetsmiljöundersökning bland 9 200 medlemmar runt om i Sverige visar på en tuff arbetsmiljö för många. I Uppsala län, där 390 personer ingått i undersökningen, är arbetsbelastningen högre än i riket i genomsnitt.

54 procent uppger att de arbetar mer än sin ordinarie arbetstid, medan motsvarande siffra för riket är 46,5 procent. Hälften av de statsanställda uppger att de har fått mer jobb det senaste året.
– Våra medlemmar är oerhört lojala med sitt uppdrag och jobbar över för att medborgarna inte ska bli lidande när staten sparar. I årets avtalsrörelse kommer vi att kräva kompensation för de effektivitetsvinster som de anställda skapar åt staten, säger Annette Carnhede, ordförande i ST.

Undersökningen visar att läget försämrats inom flera områden jämfört med tidigare års undersökningar, särskilt på stora välfärdsmyndigheter som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. En av fyra anställda på en statlig myndighet i Uppsala anser vidare att de inte kan ge människor det stöd de behöver.

Färre statsanställda i Uppsala län uppger sig ha utsatts för våld eller hot än i andra län i riket, 4,6 procent jämfört med 6,8 procent.
– Våra medlemmar har en farlig arbetsmiljö med ständig överbelastning och otillräckligt stöd samtidigt som många dessutom saknar inflytande över arbetet. Det riskerar att skada kvaliteten i verksamheten. Många utsätts även för hot och våld för att de utför de uppdrag de fått av riksdag och regering, vilket är oacceptabelt, säger Annette Carnhede.

Fakta

Arbetsmiljöenkäten bland 390 statsanställda i Uppsala län visar att:

  • 54 procent arbetar varje vecka utöver ordinarie arbetstid. (I riket 46,5 procent.)
  • 49 procent har fått mer jobb det senaste året. (I riket 49 procent.)
  • 18,5 procent har inte fått den utbildning som krävs för att utföra uppgifterna. (I riket 26 procent.)
  •  24 procent instämmer inte i påståendet ”De människor som jag har till uppdrag att ge service upplever att de får tillräckligt med stöd.” (I riket 24 procent.)
  • 20 procent saknar möjlighet att besluta om uppläggningen av sitt arbete. (I riket 30 procent.)
  • 64 procent anser att det bästa med jobbet är intressanta arbetsuppgifter. (I riket 60 procent.)
  • 40 procent anser att det bästa med jobbet är möjligheten att göra nytta för andra människor och samhället i stort. (I riket 48 procent.)
  • 29 procent anser att de har otillräckliga resurser för att klara sitt uppdrag. (I riket 37 procent.)

Källa: ST

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!