Trygghetslarm hos äldre måste bytas ut

Trygghetslarmen hemma hos äldre och funktionsnedsatta måste digitaliseras, annars finns det risk för att larmen inte når fram.

Uppsala2015-06-13 10:00

Det varnar Socialstyrelsen för i en ny rapport.

Allt fler kommuner byter ut sina analoga trygghetslarm mot digitala, men utvecklingen går för långsamt, anser Socialstyrelsen. Av landets 203 000 trygghetslarm är bara 54 000 digitala.

– Digitaliseringen av larmen går framåt, men inte tillräckligt fort. Allt fler av de mest sjuka äldre forsätter att bo kvar hemma och många är helt beroende av fungerande trygghetslarm för sin trygghet och säkerhet, säger Dock Lindberg, utredare på Socialstyrelsen.

Det handlar om de gamla kopparledningarna för telefoner. När ledningarna byts ut mot digitala nät måste trygghetslarmen digitaliseras för att fortsätta fungera på ett säkert sätt. "Annars finns det risk att den som larmar inte får hjälp, eftersom larmet inte alltid når fram till larmcentralen", skriver Socialstyrelsen.

– När man har kvar en analog larmutrustning i det digitala nätet så blir det en osäkerhet i överföringen. 20 procent av alla signaler kommer inte fram, säger Dick Lindberg.

Han ser även andra fördelar med att digitalisera larmen.

– Det som följer med en digitalisering är möjligheten att bättre övervaka att larmet fungerar. I det analoga systemet måste du kontinuerligt ringa upp för att kontrollera det.

Nästan en tredjedel av kommunerna har inte ens påbörjat övergången till digitala trygghetslarm. I Uppsala kommun har de flesta äldre och funktionsnedsatta kvar sina gamla analoga trygghetslarm, men även här ska de bytas ut mot digitala.

– Vi har varit i kontakt med flera aktörer men det är först nu vi har en plan att följa. Det har tagit tid, säger Carina Kumlin, avdelningschef vid äldreförvaltningen.

Hon säger att ingen med trygghetslarm behöver vara orolig. Under en övergångsperiod, när problem uppstår, installeras ett tillfälligt digitalt GSM-larm.

– Vi provlarmar hela tiden till trygghetslarmen och vartefter vi upptäcker bekymmer så byter vi ut det analoga. Samtliga våra brukare är säkrade, antingen via det analoga larmet eller ett digitalt GSM-larm.

Regeringen har som mål att alla trygghetslarm ska bli digitala senast under nästa år och har avsatt pengar till kommunerna. Det senaste året har andelen digitala larm ökat från 14-27 procent. Socialstyrelsen konstaterar dock att det finns kommuner som stöter på problem med bland annat brist på digitala kommunikationsnät med god täckning. Socialstyrelsen anser att regeringen bör agera för att utbyggnaden av bredband och mobila nät skyndas på.

Fakta Trygghetslarm

I Uppsala kommun finns det 3 500 äldre och funktionshindrade med trygghetslarm. De flesta har fortfarande analogt, hos 800 har kommunen installerat ett tillfälligt digitalt GSM-larm. Målet är att alla ska få digitala trygghetslarm. Trygghetslarm ges till äldre och funktionsnedsatta för att kunna larma vid till exempel en fallolycka. Via larmet får man röstkontakt med trygghetsjouren som kan skicka hemvård eller hemsjukvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!