Trygghetsboenden flyttas till bostadsförmedling

Kommunen flyttar sin bostadskö för trygghetsboenden till Uppsala bostadsförmedling. För att behålla sin kötid behöver sökande betala 290 kronor i årsavgift.

Uppsala kommun tar över drift, underhåll, avtalsskrivning och hyresdebitering för sina trygghetsboenden.

Uppsala kommun tar över drift, underhåll, avtalsskrivning och hyresdebitering för sina trygghetsboenden.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2017-11-23 08:50

Från och med den första mars nästa år flyttar Uppsala kommun sin kö för trygghetsboenden från Riksbyggen till den kommunala kön hos Uppsala Bostadsförmedling. Bakgrunden till förändringen är enligt kommunen att man vill ha en bättre ekonomistyrning.

– Det är viktigt att vi underlättar för de som behöver bostad i ett trygghetsboende. Det handlar om en grupp äldre med ett stort behov av trygghet i sin vardag. Målsättningen är att det ska vara enkelt att följa kön och att de köande ska ha samlad tillgång till alla kommunens trygghetsboenden, säger kommunalråd Erik Pelling (S) i ett pressmeddelande.

För att behålla sin kötid från Riksbyggen och flytta den till Uppsala Bostadsförmedling kommer sökande vara tvungna att registrera sig innan den 31 augusti 2018. Flytten till Uppsala Bostadsförmedling innebär även att sökande kommer behöva betala en årlig köavgift på 290 kronor. Det har tidigare inte kostat något att stå i kö för ett trygghetsboende hos Riksbyggen.

– Det ska bli lättare för dem som behöver trygghetsboende att få ett sådant i och med att vi samlar trygghetsbostäder från fler fastighetsägare i samma kö. Det är rimligt att de som vill stå i kön också betalar för tjänsten, i stället för att det som tidigare ska bekostas av skattebetalarna, säger Lotti Hammar, projektledare på kommunens fastighetsavdelning i ett pressmeddelande.

Uppsala kommun kommer i och med flytten att ta över drift, underhåll, avtalsskrivning och hyresdebitering för alla sina trygghetsbostäder.

Trygghetsboende

En trygghetsbostad riktar sig till äldre som inte känner sig trygga med att bo i en vanlig bostad. Kommunen ställer krav på alla boenden som kallar sig för trygghetsboende. De ska till exempel ha hög tillgänglighet med hiss och en lättåtkomlig port. Bostaden ska vara anpassad för människor som har svårt att röra sig och till exempel ha låga trösklar och anpassade badrum. Alla trygghetsboenden har en värd eller värdinna som sköter kontakten med de boende. För att få ett trygghetsboende krävs inget biståndsbeslut. Lägsta ålder för att flytta in är 70 år.Källa: Uppsala kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!