Vi ses på Norrlands nation. Therez Almerfors visar vant runt i de ståtliga lokalerna.
– Här har jag haft mitt liv, skulle man kunna säga. Jag kom hit som student och här startade mitt engagemang i staden, som sedan ledde till mitt politiska arbete. Ja, och så gifte jag mig här också.
När hon skulle börja läsa i Uppsala 2004 sade hennes pappa, som jobbat på Ärna, att det fanns två nationer att välja mellan, Uplands och Norrlands.
– När jag kom hit kände jag med en gång att det var rätt.
Redan dag två började hon jobba, eftersom hon hade erfarenhet av att stå i bar. Hon steg snabbt och fick ansvar för fastigheten och ekonomin och sedan blev hon ordförande för kuratorskonventet. Hon låg bakom kampanjen Varannan vatten, och det var i ett möte med kommunen, som hon upplevde som samarbetsovilliga, som idén att engagera sig politiskt föddes.
Numera är nationslivet en svunnen tid. På fritiden ägnar sig hon helst åt ett annat slags uteliv.
– Jag är en utflyktsälskare. Har alltid med mig trangiakök och är alltid redo för en utflykt.
Det har hon haft användning för när hon drivit verksamheter för barn och unga, bland annat som kolloföreståndare på Barnens ö. Hon har även varit ansvarig för en Icabutik och jobbat på universitetet och länsstyrelsen.
Vad driver dig som politiker?
– Jag älskar människor, och möten. Min drivkraft är att göra det bättre för människor och jag tror jag uppfattas som genuin och ärlig. Jag lovar inte allt åt alla, men jag håller det jag lovar. Jag var ute och knackade dörr nyligen och en kvinna sade att hon tappat tron, alla förtroendevalda rent ut sagt var skit. Jag gick hem och funderade över det, sedan skrev jag ett handskrivet brev och lade på hennes låda. Jag skrev att jag tog till mig det hon sade, men att alla inte är så utan jobbar för att göra vad de kan för att förändra.
Vilken är den enskilt viktigaste frågan?
– Trygghetsfrågan, absolut. Är du inte trygg är du inte fri. Oavsett var du bor, vad du jobbar med, vilken skola du går i eller vilket äldreboende du bor på: var du än är i livet ska du kunna känna dig trygg, och det är politikens uppgift att säkerställa det. Vi har drivit på hårt för kameror, jag har skrivit en motion om att koppla kartverktyg till incidenter för att kunna göra fysiska insatser från kommunen och jag har föreslagit att stänga av wifi-tillgången på skolorna under kvällstid. Det har jag fått med S och övriga på, i början sågs det som kontroversiellt.
Vilken har varit din största vinst?
– Vad gäller enskilda frågor så har vi i M tagit ett omtag för södra staden, jätteviktigt att vi landade i att vi måste få fram mer småhus, en annan typ av bebyggelse. Men också spårvagnsfrågan, att mitt parti kom överens om att säga nej.
Nederlag då?
– Att vi inte vann valet senast.
Uppsala växer – för mycket?
– Det är bra att Uppsala växer. Men vi måste växa hållbart och att det byggs på fler ställen än några få. Och att vi inte bara bygger bostäder, utan även arbetsplatser så att vi bygger en helhet där människor har jobb.
Förstår du dem som är kritiska?
– Jag förstår att det kan skava, men jag tror att alla egentligen är överens om att Uppsala behöver växa och utvecklas. Vi ska vara glada över att vi är en kommun som folk vill flytta till, i stället för att vara en som avfolkas.