Regionråd Lina Nordquist (L) är upprörd över att siffrorna går åt fel håll.
– Det viktiga är först och främst att säkra så att siffrorna stämmer och tydligt följa upp. Om det går åt fel håll och försämras måste vi titta på de tidigare åtgärderna och om de hjälper. Om det behövs fler resurser, och tydligare stöd politiskt.
Det har nyligen gjorts en punktprevalensmätning, vilket innebär att man under en utvald dag undersökte hur många av patienterna över 18 år som har trycksår. I Region Uppsala var andelen 23,4 procent. Akademiska sjukhuset hade högst andel i länet med 25,1 procent. I resten av landet låg snittet på 14 procent.
Vivianne Macdisi (S) är ordförande för sjukhusstyrelsen på Akademiska sjukhuset.
– Vi har sedan tidigare fattat beslut om att stärka patientsäkerheten. Sjukvården ska jobba efter det men Akademiska sjukhuset har inte lyckats göra detta praktiskt.
Enligt Vivianne Macdisi är siffrorna som undersökningen visar "helt oacceptabla".
– Jag har agerat på det kraftfullaste sättet på politisk nivå, och har som ordförande tagit ett beslut att Akademiska ska lämna in en plan och redovisa hur man ska förbättra trycksårsarbetet.
Marie Sjödin är chefsjuksköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Enligt henne är en konkret åtgärd i planen att öka antalet undersökningar till tre per år, i stället för en.
– Vi ska följa upp frekvensen av trycksår mycket tätare än vad vi gjort tidigare. Detta för få mer exakta resultat samt att kunna följa att våra insatta åtgärder ger effekt.
På Akademiska ska man även följa upp varje månad på de vårdavdelningar där flest patienter är drabbade, enligt Marie Sjödin.