Trycket på vårdcentralerna ökar när fler vaccineras

Nu när vaccinationerna är i full gång så blir trycket större på vårdcentralerna i Uppsala. Men vårdcentralerna vill ändå, trots det ansträngda läget, att man ska ta kontakt med vården när man behöver.

Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef för Nära vård och hälsa vid Region Uppsala.

Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef för Nära vård och hälsa vid Region Uppsala.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT/UNT Arkiv

Uppsala2021-05-31 05:00

Vaccinationerna är i full gång och smittan minskar i länet. Detta är något som blir får direkta konsekvenser för vårdcentralerna i länet, eftersom de redan har ett ansträngt läge med frånvaro bland personalen – och en vårdsskuld.

Fredrik Settergren är verksamhetsområdeschef för Nära vård och hälsa vid Region Uppsala. Han berättar att de ser en tendens till att fler hör av sig efter den andra vaccinationsdosen och tar tag i sitt besök i vården.

– Det händer samtidigt som vår personalsituation fortsatt är ansträngd. Även om smittspridningen har lugnat sig lite så det är fler medarbetare som är borta. Trycket är en kombination av att antalet som söker till vårdcentralerna ökar, samtidigt som vi fortsatt har lite större frånvaro bland personalen som är trötta efter ha kämpat länge, säger han.

En anledning till det ökade trycket är också den så kallade vårdsskulden. Begreppet används för att beskriva den mängd sjuk- och tandvård som har behövts skjutas upp till följd av covid-19-pandemin.

– Man kanske hoppade över sin årliga kontroll förra året och måste komma i år. Men det som inte gjorts tidigare måste också göras i samband med det vi normalt sett gör på vårdcentralerna.

Även om trycket är större så ska man söka vård ändå för att få en första bedömning, menar Fredrik Settergren.

– Vi tycker i grunden att det är bra att man tar hjälp och man ska söka vård när man behöver det. Men det som är viktigt är att man har förståelse för att det behöver göras prioriteringar. Om man till exempel fått bedömningen att det är svårt att erbjuda en tid nu, så får man ha förståelse för att vi hjälper de först som har det största behovet, säger han.

Generellt så har det varit svårt att hitta extra bemanning och till sommaren är det viktigt att personalen får ta sin semester, berättar Fredrik Settergren.

– Det är inte lätt att få tag i extrapersonal just nu för sjukvårdsmarknaden har dammsugits av alla regioner och sjukhus. Personalen vill ta ut sin semester och det är inte många som är intresserade av extraarbete eftersom alla har redan extrajobbat. Dessutom då med trött personal. Det blir en konsekvens när man återgår till det mer vanliga, eftersom det är nu vi ska ta tag i allt annat som finns kvar bakom oss, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!