"Trycket på regimen måste öka"

Veckans namninsamling är långt ifrån det enda initiativet i kampen för Dawit Isaaks frigivning och ett demokratiskt Eritrea. Uppsalabon och distriktsläkaren Tedros Amanuel är en lokal frontfigur.- Trycket på regimen i Eritrea måste öka om det ska ske en förändring, säger han.

Tedros Amanuel är en lokal frontfigur i kampen för att frige Dawit Isaac.

Tedros Amanuel är en lokal frontfigur i kampen för att frige Dawit Isaac.

Foto: Kattis Strömgren

Uppsala2009-04-06 07:00
Tedros Amanuel är ordförande i Svensk-eritreanska föreningen för demokrati och mänskliga rättigheter. Även om han tycker att den namninsamling som har pågått har varit en fantastisk händelse, tycker han också att det krävs fler åtgärder för att påverka enpartistaten Eritrea.
- Regimen i Eritrea överlever tack vare de stora pengar som den får in. Förutom bistånd kräver man att eritreaner utomlands betalar skatt. Den som inte betalar får inte åka till Eritrea eller ärva egendom. Deras familjer straffas också, berättar Tedros Amanuel.

När EU nu planerar att öka biståndet till Eritrea under de kommande 5 åren med sammanlagt 1,3 miljarder kronor hoppas han att de ska kopplas till krav på demokrati och mänskliga rättigheter.
- Men det är ett dilemma. Regimen är beroende av bistånd för att kunna regera. Får de inget bistånd klarar sig inte folket. Folket hålls som gisslan.
Påtryckningar från omvärlden har ännu inte lyckats ge några märkbara resultat och Tedros Amanuel säger att situationen i Eritrea bara har blivit värre de senaste åren. Sverige har försökt föra en dialog med landet utan att lyckas. Fredsbevarande styrkor och humanitära organisationer har blivit utkastade.
- Regimen verkar inte bry sig om omvärlden över huvud taget. Alla i Eritrea som hade minsta tanke på att motsätta sig regimen sitter i fängelse i dag. Fortsätter det så här kommer det att bli kaos i landet.

För att sätta press på Eritrea föreslår Tedros Amanuel att man begränsar eller vägrar ge regimen och dess ministrar visum för att vistas utomlands.
- Den eritreanska ambassadens verksamhet i Sverige bör också reduceras.
Med bland annat de svenska chefredaktörernas insats har ändå en del saker redan förändrats till det bättre, tycker Tedros Amanuel.
- Nu pratar många politiker öppet om situationen. Uppsalapolitikern Cecilia Wikström (FP), tycker jag har tagit fallet Dawit Isaak på fullaste allvar.

Uppmärksamheten kring Dawit Isaak har väckt hopp om möjligheterna till förändring i Eritrea. Vägen dit är svår, medger Tedros Amanuel. Men oppositionella grupper växer fram och nya partier är på gång.
- Förutsättningen för ett demokratiskt Eritrea är att landets ledare avgår. De som har utfört kränkningar bör föras till domstol och sedan behöver vi se en försoning.
Vem som i så fall skulle kunna ta över vågar Tedros Amanuel spekulera i.
- Dawit Isaak har blivit en symbol för Davids kamp mot Goliat. Man vet aldrig, han kanske blir en stor ledare en dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!