Trucken - ett farligt hjälpmedel

I många branscher är trucken ett ovärderligt hjälpmedel. Men det är också den enskilda maskin som orsakar flest arbetsplatsolyckor. I snitt inträffar två till tre olyckor per dag där en truck är inblandad. Förra året avled tre personer.

Christian Larsson har skyddskor på sig när han använder den eldrivna ledtrucken för att forsla kaffe. Att klämma fötterna tillhör de allra vanligaste skadorna där truckar är inblandade.

Christian Larsson har skyddskor på sig när han använder den eldrivna ledtrucken för att forsla kaffe. Att klämma fötterna tillhör de allra vanligaste skadorna där truckar är inblandade.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2009-04-27 09:00
På Lindvalls kaffe är truckarna till god hjälp när man hanterar runt 140 ton kaffe per år. Företaget har aldrig varit med om någon truckolycka, men att tänka efter hur man handskas med maskinerna ingår i vardagen.
Innan Christian Larsson kan börja lasta pallar på morgonen provkör han trucken för att kontrollera att bland annat bromsar fungerar som de ska. Punkt för punkt prickas av i ett formulär. Är allt okej är det bara att sätta i gång med dagens arbete.
- Men när man kör måste man vara observant på dem som är runt omkring och anpassa körningen efter omgivningen, säger Christian Larsson.

Dessutom är han noga med att ha säkerhetsbälte på sig, för att inte riskera att hamna under trucken om den skulle välta.
Lagerchef Rolf Ekholm har jobbat på Lindvalls sedan 1969. När han började packade och lastade man kaffet för hand. Nu kan man behöva lyfta 40 pallar på en timme när råkaffet levereras.
- Då är det viktigt att inte stressa och hålla lite extra koll. Och så måste man ha koll på att man inte lastar för tungt, säger han.
Lindvalls kaffe i Uppsala var ett av företagen som besöktes när Arbetsmiljöverket genomförde en tillsynskampanj 2007-2008. Att man valde att fokusera på truckar beror på att antalet truckolyckor inte minskar i samma takt som övriga arbetsolyckor. Sammanlagt inspekterade man drygt 2000 platser med 7800 krav på förbättringar som följd.

I Uppsala klarade sig bara 7 av 60 arbetsplatser utan anmärkning.
- Men det behöver inte betyda att det är en dålig arbetsmiljö. Oftast handlar det om att arbeta mer med en förebyggande riskbedömning, säger Åsa Larsson, arbetsmiljinspektör i region Stockholm-Uppsala.
Inspektörerna tittade på arbetsplatserna utifrån de föreskrifter som gäller från 2007. I korthet innebär de att truckanvändningen ska undersökas och riskbedömas systematiskt, att truckar bara får användas i lämpliga miljöer med bra sikt och att man inte ska köra truck bland gående.
- De flesta företagen var positiva. De inser att det är viktigt att förbättra arbetsmiljön, säger Åsa Larsson

Torgny Almgren på Lindvalls kaffe är av samma mening. Efter inspektionen har han gått en utbildning i arbetsmiljö för att kunna arbeta mer systematiskt med säkerhetsfrågorna på arbetsplatsen.
- Det var bra att de kom hit, det är lätt att man blir hemmablind, säger han.
På Aydins snabbgross jobbar Dick Eriksson som inköpare. Han har jobbat på lager nästan hela sitt vuxna liv och är väl medveten om risker och säkerhetsfrågor. Men han har själv varit nära att skada sig.
- När jag var 18-19 år körde jag över min fot med trucken. Som tur var hade jag skyddsskor. Stålhättan blev alldeles böjd, men jag klarade mig med en klämd nagel, säger han.

I dag är han noga med att arbeta förebyggande och säger ofta till de yngre.
- Jag är hellre på de unga killarna och skäller och gapar än står där med förbandslådan sedan. Det handlar om små enkla saker som hur man parkerar trucken för att inte nästa förare ska råka illa ut, säger Dick Eriksson.
FAKTA: Truckolyckor
Tre personer avled och 801 personer skadades i samband med truckkörning förra året. I Uppsala skadades 11.
Den vanligaste olycksorsaken är att föraren förlorat kontrollen över fordonet. Lagerarbetare och truckförare är de mest drabbade yrkeskategorierna. Olyckor där ben eller fötter kläms är vanligast.
Hittills har inte olyckor med truckar minskat i samma takt som övriga arbetsolyckor. När det totala antalet arbetsolyckor har minskat med cirka 75 procent under den senaste 20-årsperioden, har truckolyckorna bara minskat med 40 procent.
Källa: Arbetsmiljöverket

FAKTA: Så kan skadorna minskas
- Separera gående från trucktrafik med hjälp av markerade körfält eller truckgångar och åtgärda platser i lokalerna som har skymd sikt.
- Jämna golv minskar riskerna för stötar och vibrationer, som annars kan ge besvär i rygg och nacke. Börja arbetspasset i trucken med att ställa in förarstol, reglage, ratt med mera efter dina mått.
- Ta en rast varje timme - sätt dig ner om du står, eller ställ dig upp om du sitter.
- Använd bälte och skyddsskor.
- Anpassa hastigheten.
- Säkra eller klossa lastbilen eller släpvagnen när du arbetar med truck på bil och lastbrygga.
- Variera ditt arbete om det är möjligt så att du inte kör truck hela dagarna.
Källa: Arbetsmiljöverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om