Trötta kvinnor och vabbande män – så påverkar pandemin

Mer vabbande, mindre resande och arbetsplatsen i barnens rum. Det är mycket som har förändrats sedan coronaviruset började spridas i landet. Men har pandemin gjort oss mer jämställda eller endast befäst gamla könsroller? Både och, enligt professorn Ulrike Rahe.

Hemarbete påverkar kvinnors fysiska hälsa mer negativt än mäns, enligt en studie från Chalmers tekniska högskola som genomfördes sommaren 2020.

Hemarbete påverkar kvinnors fysiska hälsa mer negativt än mäns, enligt en studie från Chalmers tekniska högskola som genomfördes sommaren 2020.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2021-03-08 12:00

Sedan coronapandemin kom till Sverige har allt fler börjat arbeta hemifrån. Hemarbete påverkar kvinnors fysiska hälsa mer negativt än mäns, enligt en studie från Chalmers tekniska högskola som genomfördes sommaren 2020.

– Kvinnor känner oftare trötthet hemma jämfört med männen, säger Ulrike Rahe, professor i industriell design som står bakom studien. 

Kvinnorna tar enligt studien det största ansvaret hemma och upplever mer trötthet, huvudvärk, smärta i rygg och nacke samt stelhet. Men i vissa aspekter drabbas kvinnor mindre negativt än män. Enligt studien upplever kvinnor att de presterat bra på arbetet när de varit hemma i större utsträckning än män, och männen har enligt studien svårare att fokusera. 

– Blir kvinnorna den stora förlorargruppen? Det har vi inte kunnat bekräfta. Inom vissa områden är det lättare för kvinnor och i vissa områden är det lättare för män, säger Rahe. 

undefined
Ulrike Rahe står bakom studien "Covid 19 – working from home".

Studien visar även att kvinnor tar större vårdansvar för exempelvis barn eller andra anhöriga i behov av stöd, men en majoritet av de medverkande i studien bodde ensamma eller tillsammans med endast en annan person.

Hur människor mår vid hemarbete påverkas även av faktorer som arbetsuppgifter och arbetsmiljö. Exempelvis har bostadens storlek inverkan på måendet, och studien visar att få har ett arbetsrum hemma. 

– Väldigt få har en egen arbetsplats utan det arbetas på alla möjliga platser i hemmet för att finna arbetsro, som i källaren eller i barnens rum.

Pandemin har även lett till att vabbandet har ökat, och där har det blivit mer jämställt under 2020. 

– Vi ser att jämställdheten har ökat lite extra under pandemiperioden, det har gått lite snabbare mot ett jämställt uttag än vad det brukar göra. Det har blivit en knuff i rätt riktning, men det är relativt små rörelser, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson vid Försäkringskassan. 

I Uppsala har andelen vab-dagar utbetalda till män ökat med 0,6 procentenheter under 2020 jämfört med året innan, och i riket var motsvarande siffra 0,7 procentenheter. 

– Ökningen sågs framför allt när pandemin startade, i april och maj men även på hösten. Så det är tydligt att det har varit mer jämställt under pandemimånaderna. 

Kvinnor tar dock fortfarande ut över 60 procent av vab-dagarna. Enligt Löfgren finns det flera olika faktorer som kan ha bidragit till att det under 2020 gått mot ett mer jämställt uttagande. 

– Till exempel möjligheten att jobba hemifrån när man har sjukt barn, säger han.

Ulrike Rahes studie visar att det trots ryggont och trängsel finns många som ser fördelar med att arbeta hemifrån, bland annat då man slipper lägga tid på att resa till och från jobbet och därmed även orsakar mindre miljöpåverkan. Hur fördelningen av det obetalda hemarbetet ser ut har inte undersökts i studien, men Rahe och hennes kollegor vill fortsätta med sin forskning. För att se om hemarbete leder till mer eller mindre jämställdhet vill Rahe följa upp med nya studier och med fördjupande intervjuer. 

– Den här studien gjordes tre månader efter att pandemin bröt ut och nu har det gått ett år. Pandemin kommer att fortsätta prägla människors sociala samvaro, ekonomi, arbetsliv, allt, säger Ulrike Rahe. 

Om studien

Studien är baserad på en enkät som skickades ut i juni 2020. 

1630 personer svarade på enkäten, 735 kvinnor, 869 män och 26 andra. 

Totalt var det 141 frågor som besvarades. 

Frågorna handlade om saker som psykiskt och fysiskt mående, hälsa, beteende under hemarbete, storlek av bostad och arbetsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!