Här badas det för fullt – trots algblomningen

I måndags skickade Uppsala kommun ut en avrådan från att bada i Sandviksbadet i Björklinge på grund av algblomning. Trots det plaskas det på för fullt i sommarvärmen. "Jag känner mig säker", säger Bartek Fijolek.

På det populära Sandviksbadet i Björklinge badas det för fullt – trots kommunens avrådan

På det populära Sandviksbadet i Björklinge badas det för fullt – trots kommunens avrådan

Foto: Alexander Ekberg

Uppsala2024-08-06 20:00

I högsommarvärmen är det inte konstigt att många vill bada. Att det sitter lappar här och var på Sandviksbadet som varnar för algblomning verkar inte göra mycket för att ändra det.

undefined
Här och var finns det lappar som varnar för algblomningen vid Sandviksbadet.

– Jag tycker det ser lugnt ut, och många badar ändå, säger Bartek Fijolek och pekar ut på det välbefolkade strandbrynet.

undefined
"Man får använda sitt omdöme", säger Bartek Fijolek.

När UNT kommer på besök har inte Bartek Fijolek hunnit se varningsskyltarna för algblomning, men han stressar inte upp sig när han får höra om kommunens avrådan.

– Man får använda sitt omdöme, säger han.

Algblomning är ett återkommande problem, särskilt på sommaren. I grund och botten handlar det om att växtplankton växer snabbt på kort tid och samlas nära ytan. Hur stor risken att bli sjuk är om man badar under algblomningen är svårt att svara på, menar Heike Kaden, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Uppsala kommun.

undefined
Vid ingången till Sandviksbadet möts besökarna av information om algblomning.

– Det beror på vilken sorts cyanobakterier det är som blommar. Det beror också på vem som badar. För små barn som har en mindre kroppsvikt och får mer kallsupar kan det bli farligt, säger hon.

undefined
Heike Kaden är miljö- och hälsoskyddsinspektör på Uppsala kommun.

Om man skulle bli sjuk från algblomningen är de vanligaste symtomen magsjuka och kliande ögon och hud, enligt Heike Kaden.

Utöver Sandviksbadet har kommunen skickat ut en avrådan från att bada även vid Borgardalsbadet i Länna. När dessa varningar försvinner är ännu oklart.

– Avrådan kan vara kvar i några dagar efter blomningen är över. Det beror på att toxinerna kan vara kvar även när vattnet ser fint ut, säger Heike Kaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!