I verksamhetsplanen för Polismyndigheten ska man bli tusentals fler poliser, fler brott ska klaras upp och Sverige ska bli tryggare. Men Polisregion Mitt expanderar bara med elva nya poliser, och i Uppsala län kan det bli så få som noll fler tjänster. Polisen Sven som UNT talat med är besviken.
– Rikspolischefen talar om att vi växer, får ökade resurser och ska omhänderta fler. Det är bra pep-talk, men vi får inga fler poliskollegor för att utföra uppdraget, säger Sven, som egentligen heter något annat.
Det faktiska antalet poliser ökar knappt alls under det kommande året.
Vid årsskiftet sjösattes polisens nya målsättning för myndigheten de kommande åren. På fyra år ska polisen bli 10 000 fler enligt verksamhetsplanen, genom att expandera polisstyrkan på alla regioner.
"Vi förflyttar oss till julen 2024 och ser oss omkring. Vad ser vi då? En tydlig förändring är att vi har betydligt fler kollegor än idag, vi är 10 000 fler anställda" står det i framtidsbilden.
Men Polisregion Mitt där Uppsala ingår ökar alltså knappt någonting alls. I hela regionen får polisen elva fler medarbetare. Det är drygt en halv procent av personalstyrkan på 2000 poliser.
– Det är för jävligt. Den individuella insatsen är beundransvärd, men vi får inte förutsättningarna för att utföra uppdraget – att göra Sverige tryggt och säkert, säger Sven och fortsätter:
– Jag skulle behöva 20 till i min verksamhet, och då är det inte för att utveckla utan bara för att hinna göra de uppgifter vi redan nu har. Och vi är inte ensamma. Nästan alla går på knäna, säger Sven.
Men i år ökar inte antalet poliser särskilt mycket inom region Mitt. Men man ökade kraftigt i fjol, berättar polisområdeschef Pär Halldén.
– Vi har redan vuxit kraftigt, vi får ett glapp på elva månader för att ta hand om den ökningen, säger Pär Halldén.
I Uppsalas polishus får man inte plats med fler poliser.
– Vi har växtvärk och får inte plats i våra lokaler, säger Pär Halldén.
Förra året ökade polisen i region Mitt med 205 medarbetare. Ett sjuttiotal var polisanställda och resten civilanställda. Men det är fortfarande underbemannat, säger Sven.
– I vår region skulle vi behöva uppåt hundra fler personer i ingripande verksamhet och lika många till utredare. Men den reviderade målbilden kommer inte ens i närheten, säger Sven.
Polischefen Pär Halldén säger att han också skulle föredra en utökning och förstår kritiken. Lokalproblemet innebär dock i Uppsalas fall att eventuella nya anställda måste komma efter att man hittat en ny plats att vara på om ett par månader. Men platsbristen kommer från en ökning i fjol, som ska fortsätta till 2024, säger han.
– Vi hade en kraftig tillväxt förra året, ett tjugotal tar examen i juni och ytterligare examensdagar under året, som kommer att täcka pensionsavgångarna. Jag beräknar att vi kommer få mellan noll till tio poliser efter pensionsavgångar och nyexaminerade poliser efter vårterminen, säger Pär Halldén.
Har ni personal för att klara uppdraget?
– Jag har arbetat i 33 år på olika nivåer inom polisen, och jag har aldrig känt att det varit tillräckligt med folk. Polisens uppdrag växer hela tiden med de nya utmaningar som ett samhälle får. Men jag ser positivt på framtiden, säger Pär Halldén.
Polisen i Uppsala fyller sina platser till polisutbildningen och därför finns det anledning att vara positiv. Fler brott blivit lösta de senaste åren. I början av 2019 hade polisen drygt 7000 ouppklarade ärenden i Uppsala län. I början av 2021 var den siffran strax över 5000. Antalet avskrivna fall minskar och uppklaringsgraden ökar. De civilanställda med bakgrund i andra myndigheter har varit en tillgång i det arbetet, berättar Pär Halldén.
– Man får inte stirra sig blind på att det måste vara just polisanställda. Civilanställda med bakgrund på skatteverket eller försäkringskassan bidrar med kompetens när det gäller bedrägeribrotten exempelvis, säger Pär Halldén.
Men det räcker inte, tycker Sven.
– Flera tusen bedrägeriärenden ligger på hög och jag kan svära på att de flesta kommer preskriberas innan vi hunnit utreda dem, så illa är det. Mot övergrepp mot barn jobbar tre poliser – i hela regionen, säger Sven.
Det går snabbare att rekrytera civilanställda eftersom de inte behöver gå igenom en polisutbildning.
– Men civila kan inte göra vissa vitala delar av jobbet. De bidrar med erfarenheter och kompetenser som är jätteviktiga, men för att polisverksamheten ska fungera behövs poliser, säger Sven.
Samtidigt blir brottsligheten mer komplicerad och flyttar dessutom delvis ut på nätet.
– På bedrägerisidan kan man begå nästan vilka brott som helst. Det är absolut inte nåt man vill förmedla till de som begår sådana brott, men vi kommer aldrig komma ikapp, säger Sven.
Han och kollegorna stör sig på att ledningen verkar tycka att budgeten ses som viktigare än kärnverksamheten.
– Ekonomin ska vara ett verktyg för brottsbekämpningen. Polisens syfte kan inte i första hand vara att få budgeten att gå ihop, säger Sven.
Bristande resurser gör att poliser tappar sugen, blir sjuka eller byter yrke. I slutändan är det medborgare i fara som får betala priset, menar han.
– Budget i balans är en klen tröst för den kvinna som är på väg att bli ihjälslagen, när vi behöver säga att hon får vänta – att hon får ta en smocka till, säger Sven.