Anders Östlund, kriminolog vid polisregion Mitt, säger att brottsligheten i såväl Uppsala som Sverige sedan några år tillbaka utvecklas åt två håll.
– Forskare talar om "Färre men värre". Det har blivit färre brott vilket kan förklaras av den skötsamhetstrend som finns, inte minst bland en stor del av de yngre. Det tros hänga samman med att alkoholkonsumtionen bland unga sjunkit kraftigt och att de tillbringar mer tid på internet, säger han.
– Samtidigt har den grova brottsligheten blivit värre och det finns ett hårdnande klimat bland de som sysslar med allvarlig kriminalitet. Problemen är till stor del kopplade till segregationen, menar Anders Östlund.
Av de grova brotten får skjutningar bland kriminella gäng stor uppmärksamhet, vilket fått Anders Östlund att reagera.
– Media, politiker och poliser är av naturliga skäl fokuserade på det skjutvapenvåld som utförs av gäng. Det är självklart viktigt att agera mot de brotten men den starka fokuset på skjutningar gör att annan brottslighet, exempelvis våld i nära relation, hamnar i skuggan.
Anders Östlund har jämfört antalet mord dels i gängmiljö, dels i par- och familjerelationer inom Region Mitt (Uppsala, Gävleborgs och Västmanlands län). Sedan 2015 har 19 personer mördats i gängmiljö medan 28 dödats i familjevåld, till exempel kvinnor som dödats av sin partner.
– Trots att antalet avlidna i familjerelaterat våld vida överträffar dödsfall i gängmiljö får problemet inte alls lika stor publicitet, konstaterar han.
Fokuset på skjutningar är starkt men Anders Östlunds undersökning visar att hälften av de 19 morden i gängmiljö utfördes med kniv.
Tesen "Färre men värre" stöds av en färsk forskningsrapport av kriminologen Fredrik Sivertsson vid Stockholms universitet. Inom forskningsfältet "crime drop" (minskad brottslighet), ett fenomen som märks i stora delar av västvärlden, har han studerat våld bland 70 000 tonårspojkar i Stockholm 2002-2020.
Slutsatsen är att "en stor, och växande, majoritet av tonårspojkar inte begår våldsbrott över huvud taget medan en liten, och minskande, grupp av tonårspojkar har kommit att svara för en allt större andel av det samlade ungdomsvåldet".
Enligt Fredrik Sivertsson är det möjligt att "den allt mindre gruppen av unga våldsbrottslingar samtidigt har kommit att utgöra en mer problematisk grupp av högriskungdomar."