Trots protester: inga påslag till låglönegrupper

En protestlista med närmare 1000 namnunderskrifter överlämnades inför landstingsstyrelsens sammanträde på måndagen. Men beslutet står fast: Alliansen skrotar arbetsvärderingspengarna till tre låglönegrupper.

Uppsala2006-11-27 14:34
Vid årsskiftet skulle landstingets barnskötare, skötare och undersköterskor få ett påslag i lönekuvertet. Det handlar om sammanlagt 11,6 miljoner kronor.
Men den nya politiska majoriteten i landstinget säger nej. Det tänkta lönepåslaget härrör från en tidigare arbetsvärdering inom landstinget där vissa yrkesgrupper ansågs ha oskäligt låga löner.

Bara m var emot
Det var den förra s-majoriteten i landstinget som införde arbetsvärderingspengarna för ett par år sedan. Samtliga partier, utom (m) hängde på.
Nu har den borgerliga majoriteten pratat ihop sig och alliansen som sådan säger nej till det extra påslaget från och med nästa år.
Så här mycket skulle de tre yrkesgrupperna få extra i månaden enligt den tidigare arbetsvärderingen:
Barnskötare: 500 kronor
Skötare: 375 kronor
Undersköterskor: 275 kronor

"Slår på dem som ligger"
- Medlemmarna har väntat på dom här pengarna. Alliansen slår på dem som redan ligger, säger Rose-Marie Lövgren, ordförande för kommunals landstingssektion i Uppsala län.
Enligt kommunal har de tre grupperna ännu inte uppnått nivån för medianlön som arbetsvärderingen lade fast.
Erik Weiman, landstingsstyrelsens ordförande (m), säger:
- Det är oförskämt att inte ta till sig det som ligger bakom protestlistan, men det är många som har synpunkter på sin lön.
Alliansen anser att de oskäliga löneskillnaderna rättats till, dels via arbetsvärderingen och dels genom löneglidning.

Lönesamtal
Enligt Erik Weiman är det tidigare politiska beslut som ligger till grund för skevheten i lönesystemet, som han uttrycker det. Och detta vill han rätta till.
- Om vi genomför tredje steget enligt arbetsvärderingen leder det bara till ytterligare oskäliga löner någon annanstans. Lön ska sättas mellan chef och medarbetare och mellan arbetsmarknadens parter.
Kommunals Rose-Marie Lövgren anser dock att det inte finns några möjligheter att resonera om högre lön i lönesamtal.
- Man får det generella påslaget och lite till. Ska vår löneutveckling stanna, undrar Rose-Marie Lövgren.

"Ett svek mot jämställdhetsarbetet"
Enligt oppositionen i landstingsstyrelsen, s, v och mp har de uppsatta målen i arbetsvärderingen ännu inte uppnåtts. Fortfarande ligger de sex kvinnodominerande yrkesgrupperna under minsta acceptabla lönenivå.
- Att inte följa beslutet i arbetsvärderingen kan bara betraktas som ett svek mot de anställda och landstingets jämställdhetsarbete, heter det i oppositionens reservation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om