Sedan höstterminens start nu i augusti har flera klasser på Kvarngärdesskolan evakuerats till Almtunaskolan. Detta på grund av att skolan har omfattande fuktskador i fem byggnader. Utredningar gjordes både 2016 och 2021, men inga åtgärder har vidtagits och vårdnadshavare blev utan information fram till i våras.
– Vi är ganska chockade, vi har ju skickat våra barn till skolan. Det här känns väldigt jobbigt för både föräldrar och barn, säger Jenny Andersson, som är mamma till en elev i årskurs åtta.
Sedan 2016 har miljöförvaltningen återkommande påtalat vikten av en snar sanering av skadorna eller en evakuering av verksamheten.
– Bara det finns en risk för skador ska det vidtas åtgärder. Det är barn som går där. Vuxna är också viktiga, men barn är extra känsliga. Det är otroligt viktigt att man vidtar åtgärder. Vi har varit på dem ett antal gånger. Det har varit känt sedan 2016. Dels har de sagt att byggnaden ska rivas och det ska byggas nytt. Vi har fått datum och det har skjutits fram. Nu kan vi inte vänta, säger Thomas Blombäck vid miljöförvaltningen på Uppsala kommun.
Fuktskadorna har ur hälsosynpunkt medfört risker kring måendet. Det är också för miljöförvaltningen känt att barn och personal i skolan har hälsorelaterade besvär som kan kopplas till brister i inomhusmiljön på skolan, bland annat snuva, hosta, irritation i luftvägarna och huvudvärk. Den dåliga miljön kan också leda till luftvägsbesvär som astma och allergi.
Hur allvarligt är det att under så pass lång tid vistas i mögelskadade lokaler?
– Det kan vara allvarligt, speciellt om man har astmatiska problem. Det är mikroorganismer som kan frigöras, vilket inte är bra, säger han.
Mamman Jenny Andersson är upprörd över hur man hanterat situationen.
– Det här är helt enkelt svårt att förstå. Hur kan kommunen komma fram till att de här tydligen är drägliga byggnader när vi nu ska evakueras omedelbart? Det var ingen som kände till att den är i så dåligt skick, säger Jenny Andersson.
Uppsala kommuns fastighetschef Carl Ljunggren förklarar kommunens agerande:
– De experter som undersökte lokalerna gjorde bedömningen att inomhusmiljön var godkänd att vistas i. De luftmätningar som gjordes visade inte heller på några onormala värden och därför fanns det inte skäl till att gå ut med information till vårdnadshavarna, säger Carl Ljunggren.
Att meddela vårdnadshavare är skolans uppgift, och i det här fallet dröjde det fem år innan en statusuppdatering kring den dåliga miljön kommunicerades.
– Det är skolan som ansvarar för att hålla vårdnadshavarna informerade i aktuella verksamhetsfrågor. Utbildningsförvaltningen har fått återkoppling från några föräldrar som hade önskat få mer och tidigare information om lokalernas skick. Vi tar till oss av den kritiken och kommer hålla alla vårdnadshavare uppdaterade om den fortsatta processen i frågan, säger Carl Ljunggren.
De elever som är kvar i de lokaler som inte har någon anmärkning måste evakueras före 1 januari 2022. Det har miljö- och hälsoskyddsnämnden lämnat som förslag till beslut. Annars kan det bli böter på över 2,5 miljoner kronor per påbörjad kalendermånad.
Beslut fattas 29 september.
I april 2018 meddelade Skolfastigheter att skolan planerar att rivas.