Janine Bichara sitter i Estetiska injektionsrådet och äger salongen Beautyculture i centrala Uppsala. Hon är positivt inställd till den nya lagen som trädde i kraft den 1 juli i år.
Hennes salong har inte påverkats av lagen då deras anställda redan var legitimerade men hon tror samtidigt att lagen slagit hårt mot andra.
– Många kommer att behöva stänga sina verksamheter och andra kanske fortsätter i källaren. Vissa leverantörer säljer till vem som helst, säger hon.
Emma Hansson, ordförande för svensk plastikkirurgisk förening, tror att lagen framförallt kommer att öka säkerheten vid behandling. Hon bedömer inte att risken för en svart marknad är stor då personer som bryter mot lagen kan straffas rättsligt.
Till skillnad från botox går fillers fortfarande att köpa lagligt utan läkarlegitimation. Dock menar Emma Hansson att inga seriösa företag skulle sälja fillers till dessa salonger.
– De flesta har bara sålt till legitimerad personal. Men tidigare fanns det några mindre leverantörer som sålt till olegitimerade.
I våras intervjuade UNT Selin Coban som äger Clinica Laser i Uppsala. Hon uttryckte då att lagen skulle bli problematisk då det gör det svårare för salongerna att anställa.
– De flesta sjuksköterskor och läkare har ju inget intresse av att arbeta med skönhet. Det bästa hade varit om det hade räckt med injektionsutbildning som det gör i andra länder, sa hon då.