Trots kravet – Uppsalas skolor lär inte barn simma

Det är skolans ansvar att barnen lär sig simma. Men så fungerar det inte i många av Uppsalas skolor. Resultatet är hårt tryck på simskolorna när bassängbristen gör att platserna inte räcker till.

Elaine Wicks, Uppsala Simskoleförening, säger att kurserna snabbt bokas upp, och det är svårt att som ny komma in i någon av kurserna.

Elaine Wicks, Uppsala Simskoleförening, säger att kurserna snabbt bokas upp, och det är svårt att som ny komma in i någon av kurserna.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2021-10-21 05:00

Simhallskrisen

Enligt kursplanen i idrott och hälsa är det skolans, inte föräldrarnas, ansvar att barnen lär sig simma – i normalfallet redan på lågstadiet.

– Simundervisningen är en del av undervisningen i skolan på samma sätt som matematik och svenska. Skolan är ytterst ansvarig att barnen lär sig simma. För elever som redan kan simma kan det vara en möjlighet att lära sig fler simsätt och även utveckla sin rörelseförmåga. Vårdnadshavarna bidrar till exempel med att packa barnens simkläder och finnas tillgängliga för dialog vid behov, säger Emelie Högberg, undervisningsråd på Skolverket.

undefined
Det är lättare att lära sig simma om man börjar undervisningen tidigt, gärna i femårsåldern.

Verkligheten ligger dock långt under kraven i kursplanen i en stor del av Uppsalas skolor. Den simundervisning som bedrivs räcker inte på långa vägar för att barnen ska lära sig simma.

Erik Ojala, chef för den kommunala grundskolan i Uppsala, vill inte kommentera hur enskilda skolor lägger upp simundervisningen.

– Det kan se olika ut på olika skolor. Men skolorna ska ha en plan för det här, säger han.

Hur ska det gå till när det bara sker sporadisk simundervisning i många skolor?

– Om vi märker att eleverna inte klarar det tydliga kunskapskravet har vi en central resurs dit skolan kan skicka elever som inte lärt sig simma. Jag tycker att vi ganska väl lyckas fånga de elever som behöver extra hjälp.

undefined
Erik Ojala, grundskolechef i Uppsala kommun, säger att det är upp till skolorna att lägga upp simundervisningen.

Den centrala resursen består av simläraren Inger Öhlund som ordnar kurser för elever i framför allt årskurs fem och sex. Under läsåret erbjuder hon 14 lektioner per vecka, med 8 elever i varje. Kurserna ges i fyra perioder under året. Totalt innebär det 448 elevplatser under ett läsår. De barn som inte alls lärt sig simma behöver i allmänhet gå två kurser för att lära sig simma. Det innebär att hon bara kan ta emot en bråkdel av Uppsalas elever.

– Det är jättehårt tryck. Kurserna blir fullbokade på två dagar när jag lägger ut dem, säger Inger Öhlund.

I praktiken bygger systemet på att föräldrarna tar ansvar för att barnen lär sig simma. Det märks tydligt när simskolorna släpper platserna till sina kurser.

– Alla platser går åt blixtsnabbt. Det är svårt att komma in som ny till våra simskolegrupper, säger Elaine Wicks från Uppsala Simskoleförening.

undefined
Elaine Wicks, Uppsala Simskoleförening, berättar att alla deras kurser är fulla.

Det är en av flera föreningar som driver simskola i Fyrishovs bassänger. Bassängerna ska räcka till för både föreningarnas träningsverksamhet, simskolor och allmänheten. Och det finns inte tillräckligt med tider för att möta behovet.

– Ungefär 600 barn har den här terminen fått plats i våra simskolegrupper. Men vi har 100 som står i kö, säger Elaine Wicks.

undefined
I Fyrishov går de olika simskolornas kurser om lott i olika delar av bassängen.

Upsala Simsällskap har också svårt att få bassängtider och simskoleplatser att räcka till. Nybörjargrupperna blir snabbt fulltecknade.

– I de översta nivåerna kan det finnas några platser kvar. Många föräldrar nöjer sig med att barnen ska kunna klara att simma 200 meter, det som skolan kräver, säger Ingegerd Andersson, på kansliet vid Upsala Simsällskap.

undefined
När kommunen beslutade att bygga om Fyrishov utgick man från gravt felaktiga kalkyler. När felen nu korrigerats väntas projektet kosta en halv miljard mer. En snabbutredning ska nu titta på hur frågan ska lösas.

Den kommunala simskolan bedrivs i Gottsundabadet. Här bokas simskoleplatserna på några minuter efter att de släppts. Under hösten är det 28 grupper i gång i Gottsundabadets regi. Men det är i mesta laget för vad bassängerna räcker till för.

– Vi diskuterar nu om vi kan minska det med ett par grupper nästa termin. Vi vill inte ta för mycket tider från allmänheten, säger Leon Keusseyan, badchef i Fyrishov och Gottsundabadet.

När simskolorna pågår är det i princip fullt i Gottsundabadet. En bana blir kvar för motionssimning.

Simning är skolans ansvar

Skolan ansvarar enligt Skolverket för att undervisa i simning, badvett och säkerhet. Undervisningen ska börja i årskurs 1–3, då eleverna ska utveckla vattenvana, träna på att flyta och balansera samt att simma i mag- och ryggläge. I årskurs 4–6 ligger fokus på att utveckla simförmågan. I årskurs 7–9 ska man öva på olika simsätt.

För att få godkänt betyg i idrott i årskurs 6 ska eleven kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg, samt kunna hantera nödsituationer vid vatten.

Källa: skolverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!