Trots blodbrist – svårt att bli blodgivare

Hösten kommer att tära på blodlagren i Uppsala. Samtidigt är det långa köer för att registrera sig som ny blodgivare. "Det är så frustrerande", säger Lisa Wicén som försökt bli blodgivare i ett halvår.

Till hösten kommer det att behövas fler blodgivare eftersom antalet planerade operationer väntas öka på Akademiska sjukhuset.

Till hösten kommer det att behövas fler blodgivare eftersom antalet planerade operationer väntas öka på Akademiska sjukhuset.

Foto: Joakim Serrander

Uppsala2021-09-07 12:00

Efter att ha varit med om två tuffa graviditeter som krävt blodtranfusioner vill Lisa Wicén ge tillbaka. Hon ansökte första gången om att bli blodgivare i mars, andra gången i maj och nu senast i augusti.

– Eftersom jag sett i media flera gånger vilken akut brist det är så har jag försökt att anmäla mig, vid tre olika tillfällen, men får bara ett meddelande att de inte tar emot nya på blodgivningen på Akademiska nu, säger hon. 

– Jag hade velat ge blod till någon som behöver det, då är det så frustrerande att inte få göra det. 

I stället har Lisa Wicén funderat på att donera blod till forskning om blodförgiftning. 

– Jag vill känna att jag bidrar med något, om jag inte kan lämna det till någon som behöver just nu.

 Hon tycker att det är konstigt att privata aktörer kan ta emot hennes blod, men inte ett av Sveriges största sjukhus.

Sarah Ryner, avdelningschef på Hemoterapin på Akademiska sjukhuset, menar att köbildningen är efterkänningar från pandemins början.  Restriktionerna och personalbristen som uppstod satte då stopp för att ta in nya blodgivare. 

– Egentligen började det hela med pandemin. Det krävdes mer personal för ett lika stort jobb i och med restriktionerna. Det fanns inte lika mycket personal som kunde ta hand om det heller, säger hon.

I dag är läget ett annat, enligt Sarah Ryner. De upplever inte längre personalbrist på avdelningen och börjar komma på fötterna igen. Nu handlar det i stället om att komma ikapp med köerna som bildats under pandemins gång.

– Det är jättelång kö och vi ligger efter med nyregistreringar.

Restriktionerna sätter också stopp för hur många som kan röra sig i lokalerna. Därför har tidigare blodgivare eller personer som registrerat sig på annat håll förtur att donera. Nya fall av covid-19 gör att avdelningen inte vågar släppa för mycket på köerna. 

Sarah Ryner berättar att reserverna, även om de är låga, inte är akuta just nu. Däremot väntas hösten bli tuffare. 

– Vi kommer att behöva öka antalet givare. Vi förväntar oss att det blir fler operationer i höst.

Det ska däremot gå att registrera sig för att bli blodgivare. Det mail som Lisa Wicén fick ta emot förbryllar därför avdelningschefen. Hon säger att det ska gå att ställa sig i kö, och om man upplever svårigheter med registreringen kan man höra av sig till avdelningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!